一個人去旅行其實從來唔係問題

871 回覆
3389 Like 64 Dislike
都唔好話去到當地點樣玩喇,獨遊嘅前期準備工夫都慳好多時間

你想去某個國家,但唔係個個都想去
到搵到有興趣去嘅friend,跟住又要夾到日子請假

淨係要搞掂呢兩個step,已經好容易令你錯過平機票
去旅行最怕有爭執
仲有會所有野依賴你
去到咁不如唔好去
太耐冇去
頭兩次同另一半去
唔知幾時先獨遊
可能七八月、但好撚熱
可行既, 如果對方秒回

但多數都唔會, 呢個係獨遊其中一個失落感

但無阻我繼續獨遊
其實住hostel果d去social下會R到其他外國人一齊join行程
唔鐘意住hostel可以試下d local english tour之類, tour時多d同其他團友吹下又R下睇下大家行程夾唔夾咪又一齊玩
COVID前我一個人去撚左幾十次東南亞玩幼幼
正到仆街
獨遊通常揀冬天去
責任大於 > 樂趣

旅行目的已變質
自己去先最爽,當我去行旺角咁計,我鐘意行女人街又得,朗豪坊又得,去買羽毛球拍都仲得,同人去又要左夾右夾,好似好趕時間咁,明明去旅行係放鬆
自己去旅行無問題, 有咩衰都係衰自己
又唔駛就黎就去
係病左果陣麻煩d
旅行好閒啫,睇醫生緊要啲,呢啲都係一齊嘅經歷嚟,以後仲可以攞嚟吹,下次再約囖
睇去邊
日韓泰依類飲飲食食同frd去好似正啲
中東非洲依類探險成份高嘅就自己去爽啲
網上吹水就叻,無人帶住,邊個敢外地叫

最後陰公到去旅行,都淨係可以打飛機
河口湖我仲諗緊去唔去,7日行程入面其實得中間5日可以玩全日
另外我會去中野睇毒野,同埋橫濱睇下人中之龍個實景
叫雞都係旅行完先叫啦
最撚爽一定係自己去,鐘意就約下當地朋友,唔鐘意就自己玩,好多時都會識到新朋友
最大問題係酒店同交通
因為我係唔鐘意住咩hostel同青年旅舍
鐘意我返到酒店 淨係著條底褲周圍行 屙屎屙半個鐘 又無其他人鼻鼾聲
但自己一條友住酒店 去啲貴啲嘅國家就好嗱脷 一晚500 十晚就5000
去唔到日本/西歐呢啲地方
但係去東南亞 東歐呢啲就fit到爆
same
試過一次 頭幾日係好爽
但真係不了
都可以睇定年尾
見到時間靚,即買
而家買玩具中野點都好過老秋
老秋越黎越貴
風景自拍影全身 可以揾日本妹豬幫手

不過連燈毒撚可以收皮
想分享咪分享 一定要有野討論既咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞