一個人去旅行其實從來唔係問題

871 回覆
3389 Like 64 Dislike
上面有幾個話會俾人笑
如果係好食既咁咪下次同人去食
反而唯一嘅缺點就係 去食飯冇得叫好多嘢
食嘅種類少咗
喺香港都係多數一個人食飯行街
一個人唔=寂寞
女囉
佢哋冇去過根本冇共鳴,最多求其應酬下你,然後心入面覺得老公/老豆以前好慘好可憐
去foodie group上網搵人一齊食
一人旅行又要格硬話人「懶chill」
大把白人鬼佬鬼婆自己一條友周圍飛
你內心咁多小劇場
咁平時自己一個出國讀書點計
都想自己去一次試下
call g

真,日本都見好多鬼仔自己一個,
不過日本人崇洋佢哋易玩過香港人
「老公/老豆以前好慘好可憐」

如果另一半同仔女會咁諗,係應該好好檢討自己,唔關獨唔獨遊事了
你試下自己一個食fine dining
播住歌訓
做啲平時屋企做唔到既放縱野
有崇洋咁誇咩
有ig share
開少少燈瞓,
同埋可以播啲廣東話YouTube Channel
出發前:

自己準備好哂所有野, 機票酒店一早book好哂, 唔會拖, 亦唔會有任何糾紛, 因為係自己決定
有個朋友一齊去, 有咩都可以互提大家去book,又唔洗擔心到時一個人有咩事上黎,無個人係身邊

出發:
想去邊就去邊, 唔會有既定行程。你會預先揾過幾個景店, 自己有興趣既地方, 鍾意幾時去就幾時去。
每個人搵D自己有興趣既野,大家brainstorm,見佢搵到D你從來都唔知既野,又有興趣就可以一齊去,唔岩玩既就可以到時分開玩

食野:
從來唔使就其他人, 想食乜就食乜, 餐廳唔歡迎1人? 總會揾到有餐廳歡迎。咁多地方, 一定唔只一間, 一定會有餐廳做你生意。
多個人食野又可以叫多D野食SHARE黎試下, 難食既又唔會一個人食唔曬, 又可以平D。

行街/觀光:
鍾意留幾耐就留幾耐, 覺得悶就走, 自己有興趣既就留耐D, 唔使理其他人會唔會黑面。
見到靚景又可以叫朋友幫你影相, 影得7又可以再影過, 自己一個叫陌生人幫你影,有時又唔好意思叫佢再影過
去行街如果唔同興趣/ 想行耐D就分開行, 你去買衫我去按摩

作息:
唔使怕有鼻鼾, 亦唔使怕早起身趕行程, 鍾意幾點起身就幾點起身, 去玩既時間多與少, 全憑自己決定
2個人一間房SHARE多數平D, 而作息未試過有咩問題, 如果有咪一人一間房
遲左起身/唔想起身 就你出發先,到時再catch up
如果今日行程係分開行,番到黎又可以互相Share下今日有咩經歷
有D位eg交通唔可以miss起身,又可以大家互相提點

你話自己一個去旅行係孤獨的表現, 我唔否認, 但一個人去旅行, 其實正正係享受自己可以獨處既時光, 既寧靜, 又自由。
同到夾既人去旅行除左覺得享受,完全覺得自己好幸福,同自己喜歡既人一齊創造美好回憶。大家老左個時仲可以一齊回味

利申 試過一個人去旅行,唔覺得有問題,只係個人經驗, 搵到個又夾又flexible既人去更爽
毒遊曼谷ing爽到癲
time zone唔同,除非唔係
你同而家條女去
將來一定係同佢結婚生仔咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞