本港首宗「無屍、無招認、無法證」但成功入謀殺罪的兇案,三度審訊改判誤殺,殺人犯即將獲釋

185 回覆
43 Like 17 Dislike
點解你會有咁既希望
判幾耐
9年半
重點:能否成功處理屍體(罪證)
好似話情婦係接觸過正室出言恐嚇話要搞散佢頭家云云, 有左呢點加埋陳文深自己證供話被要脅/激怒 (估計係有左恐嚇正室令陪審團認可陳嘅認罪供詞), 又確係證明唔到預謀, 惟有判誤殺

終歸法律呢個遊戲雖然係想揾出事實, 但亦往往肯定唔到事實係點, 咁疑點利益要歸於被告
cap 339 (4) statute law 都仲要緊provocation
咁要搵唔搵到邊個準備架餐
可能變相有啲被告甩有啲唔甩…
HK law 不嬲都out date 到爆
屍人又冇兇器又冇 有合理疑點 你想人點
呢個要問垃圾會
有冇睇legal high
知唔知道法庭唔係一個講真相、亦唔係絕對伸張正義嘅地方

律師大狀係睇有咩方法為client 爭取到最大利益
雖然唔寫包單甩到 但今次的確係有好多疑點
就應該出全力幫被告打甩

同埋 做得律師就要有呢方面覺悟
就係要知人就係咁醜陋㗎啦
律師角色就係執屎 多少都靠彩數

律師睇嘅係點打贏 點有錢 點有名氣
唔係睇有冇良心
有冇做留返畀上帝去定奪 世人永遠唔會知
咁我覺得個大陸閪抵撚死
雞就係雞 佢大想頭到以為可以坐正
最撚ON9係誤殺但無自首,又分屍又順,完全無悔意都只係判得幾年,謀殺終身,誤殺明明最高都可以終身都有理無理當普通錯手咁全部判幾年算

誤殺毀屍其實應該都最少要判十幾廿年啦
誤殺既機會係有囉
話哂做得情婦點都係有感情
「如果唔係愛佢,想關心佢,點會連我最愛既老婆都呃?」

偷情都講到咁撚偉大
真係辛苦晒
你真係吹唔漲真係有陪審員(仲要係女)哭能咗
如果第一審已經好似今次咁打
晨早放咗出嚟
佢on9以為自己好天衣無縫(雖然真係差少少),所以第一獲咪蛇咬唔認
本身cctv過咗時間會自動洗咗, 不過話部cctv壞咗所以先keep到咁耐, 如果唔係連cctv都冇
球哥可以睇撚住案例嚟玩
佢第二獲係想打自衛殺人
連誤殺都唔係

官感直覺佢一定係一個仆街嚟
但可惜法例就無咁
親切好多即刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞