本港首宗「無屍、無招認、無法證」但成功入謀殺罪的兇案,三度審訊改判誤殺,殺人犯即將獲釋

185 回覆
43 Like 17 Dislike
謀殺本身門檻好高既
你又點證明到佢唔係呢大哥大大
連條屍都搵唔到本身對控方就好不利
又無證人得環境證供要入罪係難
咁呢樣野
就要靠控方比到咩證據證明
咁又要再睇咁多個證人口供
再睇辯方有咩說法
最後又要睇法官點指引陪審團

其實咁多樣野加起 先有呢個結果
都唔係整係聽陳文深講咩就信咩

你係現場聽 睇 感覺 感受 再加法官指引 你都可能係一樣
信我,球狗知道左一定搵佢打
有兩個陳生
仲有佳仔
因為呢單唔係國安法
舉證責任在控方
控方自己諗辦法說服陪審團
被激怒係唔可能

已婚證券公司前董事陳文深承認11年前殺害33歲情婦秦嘉儀後棄屍,他解釋自己是為了讓出言侮辱及威脅的情婦「收聲」,才在不能自控的情況下犯案。9人陪審團昨(27日)一致裁定他謀殺罪脫,接納他是被激怒而誤殺情婦。黃崇厚法官今(28日)午判刑時指,被告在審訊前承認誤殺罪但不被控方所接納,但考慮到他在第3次審訊中才承認自己被激怒而殺人,經考慮後判處他監禁9.5年。

黃官判刑後向被告指,他留意到被告出庭作供自辯時手持聖經,遂引述《羅馬書第七章》:「我所做的,我自己不明白;我所願意的,我並不做;我所恨惡的,我倒去做。 若我所做的,是我所不願意的,我就應承律法是善的。 既是這樣,就不是我做的,乃是住在我裡頭的罪做的。 也知道在我裡頭,就是我肉體之中,沒有良善。因為,立志為善由得我,只是行出來由不得我。 故此,我所願意的善,我反不做;我所不願意的惡,我倒去做。 若我去做所不願意做的,就不是我做的,乃是住在我裡頭的罪做的」。黃官另引述《約翰一書第一章九節》:「我們若認自己的罪,神是信實的,是公義的,必要赦免我們的罪,洗淨我們一切的不義」。

陳文深早前因兩度被裁定謀殺罪成,辯方指陳經已在獄中服刑9年,而一般判處入獄12年如行為良好,服刑9年已可刑滿釋放,故認為被告已經完成服刑,希望能即時在庭上釋放。但懲教署職員表示需要帶被告回到獄中計算刑期,才知道被告可否即時釋放。

現年49歲的男被告陳文深(洋名:Ivan),被控於2011年10月6日謀殺33歲情婦秦嘉儀。陳在2015年首次審訊時否認殺人,當年陪審團裁定他謀殺罪成,成為本港首宗「無屍、無招認、無法證」但成功入罪的謀殺案件;其後陳上訴得直,並在2017年的第二次審訊中改口承認自己是因為自衛而錯手殺人,但同樣被陪審團裁定謀殺罪成。上訴庭去年認為有證據顯示二人爭執混戰,不能排除被告可能因死者的挑釁行為,失去自我控制而誤殺死者的可能性,故裁定陳上訴得直,下令案件發還作第三次審訊。陳現在第三次審訊成功洗脫謀殺罪名,被陪審團裁定誤殺罪成。
呢個故事教訓我哋,做嘢做得徹底,謀殺都變誤殺
所以話毒舌大狀=年度科幻片
佢今次個律師就係正義迴廊蘇玉華個原版鬼婆
聽小醉俠講控方都勁嘢,個官都勁嘢
佢勁到打到控方尾段都半放棄
無屍就無證據
鼓吹殺人犯要做得乾淨俐落
請郭莎樂要使幾多錢?
唔係政治case 再加有錢人被告
疑點利益歸於被告呢個原則呢個時候就會出返嚟
鄺球又碎屍,又要煮嚟食
貪得意
呢單誤殺真係合理
無證據顯示佢有預謀
所以咪疑點利益歸於被告
我都有聽
佢講咗樣嘢好啱
無去聽審一定覺得佢係謀殺
因為前兩次審佢係講大話
但重審係唔可以計埋之前
之前係審謀殺,今日係審誤殺
但去聽審就有機會覺得佢真係誤殺
佢同老婆講會八點幾會返屋企食飯
七點上情婦到
如果有心殺佢就唔會話八點返屋企
殺人前一秒有心殺人都係謀殺
殺完人一秒後悔都係謀殺
所以佢個鬼婆律師蘇玉華教佢多次強調不由自主
同埋第一次審陪審員係全男班
今次有男有女
女陪審員聽到喊
同埋佢由之前審叫女死者KK
今次係叫家儀
令人覺得親切啲
做到佢好愛老婆
但佢一樣好愛家儀
大致係咁
小醉俠真係好好聽
呢單最主要幾個月之後先有人報失蹤,唔係應該搵到條屍。
金融公司高層係醒啲

所以話讀書幾緊要
首先要搵唔到條屍 先可以死無對證
啲戰術好勁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞