本港首宗「無屍、無招認、無法證」但成功入謀殺罪的兇案,三度審訊改判誤殺,殺人犯即將獲釋

185 回覆
43 Like 17 Dislike
【前董事涉謀殺情婦 三度審訊改判誤殺】
49歲已婚證券公司前董事 #陳文深,11年前涉殺害情婦 #秦嘉儀【圖】(終年33歲)後棄屍,遺體至今仍未尋回;陳兩度經審訊後裁定謀殺罪成,之後上訴得直第三度開審,陪審團昨在高等法院退庭商議後,一致裁定被告謀殺罪不成立,裁定 #誤殺 罪成,法官今日判刑。

辯方稱,誤殺一般量刑起點6至9年,被告已還押9年,望法官判即時獲釋的刑期。

該案2015年首次開審,當時被告否認殺人,惟遭裁定 #謀殺 罪成 #囚終身,是本港首宗「無屍、無招認、無法證」但成功入罪的兇案;上訴庭其後指原審法官引導陪審團出錯,2017年裁定被告上訴得直,同年重審時被告改認錯手殺人,第二次審訊後仍判謀殺罪成;被告再上訴,2021年裁定上訴得直,案件今年2月第三度開審。

#信報 #今日信報 #無屍命案 #無屍 #無招認 #無法證 #成功入罪
政府: 唔坐都坐左咁耐 隻死貓你食左佢啦
"惟死者以粗言辱罵他及其家人,被告當時感到生氣,故按着死者的臉及口鼻,再按壓其喉嚨,其後才發現殺了死者,並棄掉其屍體"

即係新案例, 以後殺左人都話對方屌自己老母, 就打得甩老謀?
鄺球手腳咁唔乾淨
陳生只係示範一次
陪審團問題,點解會信兇手被激怒而誤殺,得佢一個講,邊個證明到?
唔好搵個入左獄嘅失望罪犯同職業退役專家比
疑點利益歸與被告
要做到好似佢咁乾手淨腳
扔左條屍,再重新裝修過事發單位
控方幾乎係冇乜證據
係冇第三姐在場既情況下,只能靠陪審團判斷信唔信辯方
呢d就真高手 清曬所有證據等你入唔到老謀最多入誤殺
呢單奇案好少人討論
個法官都話全靠大廈所有出入口都有cctv
足以證明女死者入左去冇出過黎
先入到罪
判咗9.5年
重獲自由
賠錢la亂9咁判
前董事涉謀殺情婦 陪審團一致裁定謀殺罪脫
https://lih.kg/jBMOPT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

即時釋放 我一早講咗
你有辦法清曬所有你有意圖既證據不嬲都得架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞