有冇人知sin 90點樣轉換做1

64 回覆
3 Like 20 Dislike
有必要用到taylor series咩?

用最簡單嘅方法証明到 is ok

咁Taylor都其實幾簡單

如果樓主係中學生呢?
佢緊本唔會明白taylor series做緊乜...

用返sin既definition,畫一個圓係個座標圖上面,用對邊除斜邊黎證明,好明顯intuitive過Taylor series好多,對新手理解好有幫助

不能同意更多
應該係指緊sine wave 張圖

我知呀
但我想問例如:有條function f(x)=2x+3
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
個sin x係我地冇得就咁解架
Sin x係咩公式轉換

其實去到大學就會學到Taylor Series
簡單黎講, 因為果條式不斷地approximate, 所以最後就會非常接近sin個function

咁呢條式係其他sin情況岩唔岩用
Eg.Sinh

根據依張圖就應該係唔同既, 主要原因應該係d完個function之後係唔一樣答案, 不過我都已經唔係好記得sinh果D做咩

多謝巴打
巴打數學系

小弟只係剛畢業既CS學生, 讀過一科1字頭既Math course而已

用咩鬼Taylor Series-.-根本sin90度個定義係當有個點係個unit circle上既時候而且個principle angle係90度,個個點既y-coordinates=sin90度

我知呀
但我想問例如:有條function f(x)=2x+3
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
個sin x係我地冇得就咁解架
Sin x係咩公式轉換

其實去到大學就會學到Taylor Series
簡單黎講, 因為果條式不斷地approximate, 所以最後就會非常接近sin個function

咁呢條式係其他sin情況岩唔岩用
Eg.Sinh

根據依張圖就應該係唔同既, 主要原因應該係d完個function之後係唔一樣答案, 不過我都已經唔係好記得sinh果D做咩

多謝巴打
巴打數學系

小弟只係剛畢業既CS學生, 讀過一科1字頭既Math course而已

用咩鬼Taylor Series-.-根本sin90度個定義係當有個點係個unit circle上既時候而且個principle angle係90度,個個點既y-coordinates=sin90度

上面已解釋
其實樓主既問題唔係問緊有冇條formula / function 可以sub個角度 就可以計出黎咩???
其實樓主既問題唔係問緊有冇條formula / function 可以sub個角度 就可以計出黎咩???

sine本身就係一個function,好似加減乘除一樣係運算符號。
不過你話入電腦未Taylor Series爆出嚟果堆。
你老味表情撚

岩呀
多謝各位大大
寶寶數學
寶寶數學

你同班港女有咩分別
寶寶數學

你同班港女有咩分別

同你ao無分別
寶寶數學

你同班港女有咩分別

同你ao無分別

收啦G
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞