有冇人知sin 90點樣轉換做1

64 回覆
3 Like 20 Dislike
E.g. Sin 90=1
我想知就咁俾sin 同90度
Sin會係點樣將90度output做1
sin 呢個function係點樣既公式
由細到大都唔知sin係學緊咩
多謝大大
認真文都負評=.=
應該係指緊sine wave 張圖

我知呀
但我想問例如:有條function f(x)=2x+3
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
個sin x係我地冇得就咁解架
Sin x係咩公式轉換
90蚊1q?

認真文呀臭g=.=
求數學大神
淨係識taylor series 不過係約數

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

其實去到大學就會學到Taylor Series
簡單黎講, 因為果條式不斷地approximate, 所以最後就會非常接近sin個function
淨係識taylor series 不過係約數

可唔可講多d
多謝大神

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

簡單黎講, 因為果條式不斷地approximate, 所以最後就會非常接近sin個function

咁呢條式係其他sin情況岩唔岩用
Eg.Sinh

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

Eg.Sinh

根據依張圖就應該係唔同既, 主要原因應該係d完個function之後係唔一樣答案, 不過我都已經唔係好記得sinh果D做咩
搭單問點解冇拍過拖要叫做a0
由細到大都係咁叫 但一直唔知原因
有冇大佬可以解答我
Consider that

r^2=x^2+y^2

When theta = 90 degree

x is 0

Therefore, r^2=y^2

r=y

We know that

sin theta = y/r
sin 90 = r/r
sin 90 = 1

再唔明,畫幅圖出黎就會明,數學唔可以死記,要理解,如有錯誤,歡迎指教

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

Eg.Sinh

根據依張圖就應該係唔同既, 主要原因應該係d完個function之後係唔一樣答案, 不過我都已經唔係好記得sinh果D做咩

多謝巴打
巴打數學系
Consider that

r^2=x^2+y^2

When theta = 90 degree

x is 0

Therefore, r^2=y^2

r=y

We know that

sin theta = y/r
sin 90 = r/r
sin 90 = 1

再唔明,畫幅圖出黎就會明,數學唔可以死記,要理解,如有錯誤,歡迎指教

其實用圓形幅圖都解釋到既, 因為如果90度, 係radius/radius = 1

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

唔需要用到大學數,中學數已夠
搭單問點解冇拍過拖要叫做a0
由細到大都係咁叫 但一直唔知原因
有冇大佬可以解答我

咪搞事臭g=.=

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

Eg.Sinh

多謝巴打
巴打數學系

小弟只係剛畢業既CS學生, 讀過一科1字頭既Math course而已
識prove sin 90 = 1 ,就會識prove cos 0 = 1

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

唔需要用到大學數,中學數已夠

多謝各位大大解釋

我知呀
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

Eg.Sinh

多謝巴打
巴打數學系

小弟只係剛畢業既CS學生, 讀過一科1字頭既Math course而已

Cs都好勁
成日要set algo
識prove sin 90 = 1 ,就會識prove cos 0 = 1

唔識
學好d中學數啦,上到大學,你就會發現大學數好多都要中學數黎support
你係想問sine代表咩?
我會話係unit circle嘅投影。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞