有冇人知sin 90點樣轉換做1

64 回覆
3 Like 20 Dislike
圓形圖最易get到。
呢個網好清楚
https://betterexplained.com/articles/intuitive-trigonometry/
a0做a1
你係想問sine代表咩?
我會話係unit circle嘅投影。

正確答案
[/quote]
用Taylor series係錯解,因為你要諗清楚証Taylor 的dy/dx已經係用左cos0=1,即sin90=0的定義。

呢種解叫套套邏輯,用假設結論証明假設正確。

樓上這位做的理解好好,值得欣賞。這條問題要答,就是因為「定義」!我地將三角函數引進廣義角時已講清楚:sin 角 = (unit circle的x坐標)咁自自然然sin90=1!

勉強用番直角三角形解釋廣義角就不太恰當,因為自廣義角走出90度,正弦餘弦再不是邊比例,而是函數!

用Taylor series係錯解,因為你要諗清楚証Taylor 的dy/dx已經係用左cos0=1,即sin90=0的定義。

樓上這位做的理解好好,值得欣賞。這條問題要答,就是因為「定義」!我地將三角函數引進廣義角時已講清楚:sin 角 = (unit circle的x坐標)咁自自然然sin90=1!

勉強用番直角三角形解釋廣義角就不太恰當,因為自廣義角走出90度,正弦餘弦再不是邊比例,而是函數![/quote]
自膠先,打錯sin90=1
sin function = 一個直角三角形對邊除斜邊,即係兩條邊嘅比例
如果個直角三角形角度(x) 極細,~0, 咁對邊嘅長度都係0, 所以sin(x) = 0/i = 0, where i = any number > 0
同時你又可以諗如果呢個三角形如果咁抵死係接近90度,只有對邊同斜邊長度好接近先可以做到,所以個比例=1

btw 其實前面有巴打貼出黎圓形投影嗰張圖好清楚

勉強用番直角三角形解釋廣義角就不太恰當,因為自廣義角走出90度,正弦餘弦再不是邊比例,而是函數!

自膠先,打錯sin90=1[/quote]
咁個sin wave function係咩公式

勉強用番直角三角形解釋廣義角就不太恰當,因為自廣義角走出90度,正弦餘弦再不是邊比例,而是函數![/quote]
其實Taylor Series果到只係想解番樓主話
「有條function f(x)=2x+3
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
個sin x係我地冇得就咁解架
Sin x係咩公式轉換
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

明白
姐係sine係圓既軌跡
但運算sine wave時只有度數可以用taylor series計
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

明白
姐係sine係圓既軌跡
但運算sine wave時只有度數可以用taylor series計

根本就係come ftom taylor series
記得要轉rad至好計

係咩come from
公式定係定義
點解會有人會諗到去討論區求答案,而唔係響本書搵
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

明白
姐係sine係圓既軌跡

記得要轉rad至好計

係咩come from
公式定係定義

taylor series 出嘅結果係果個function另一種表達方式。
係電腦入面就係用個D公式RUN
點解會有人會諗到去討論區求答案,而唔係響本書搵

小妹唔係數學系
所以想問各位大神
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

明白
姐係sine係圓既軌跡

記得要轉rad至好計

係咩come from
公式定係定義

taylor series 出嘅結果係果個function另一種表達方式。
係電腦入面就係用個D公式RUN

明哂 多謝大佬
右邊2x+3係運算到
咁f(x)=sin x
Sin x係咩公式轉換

而且sine 可以用series黎definition,噉解都冇錯

但係series黎define唔係用degree黎計,又要某個range先準
有必要用到taylor series咩?

用最簡單嘅方法証明到 is ok
有必要用到taylor series咩?

用最簡單嘅方法証明到 is ok

咁Taylor都其實幾簡單

如果樓主係中學生呢?
佢緊本唔會明白taylor series做緊乜...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞