可唔可以比多啲理由我繼續用iphone...

456 回覆
170 Like 419 Dislike
真,唔係唔想轉返an,係apple 會用密碼、airdrop、watch ,icloud等等綁死你
轉會成本高過an 轉ios 好多
起碼an 個邊轉過黎ios照樣可以用返google系既野,但ios 轉去an ,apple 系既軟件全部廢曬
呢度連登嚟架全部反主流獨醒撚
三星個 Bixby 識廣東話先講啦
蘋果淨係 Siri 已經贏九條街
得鬼閒做獨醒撚咩
買部手機貴極都係一萬幾千
有興趣就自己買嚟試好過啦
所以其實如果GOOGLE自家野唔出係iOS唔知又會點
YOUTUBE, MAP, GMAIL, DOC
唔係有GOOGLE ASSISTANT咩
有咩需求咪用咩野(廢話)
你無咁多生態野其實幾時轉都無所謂
唔洗浪費左啲生態設備成本
如果你單純只係得部手機
想追求多啲款同功能既真係用An機最好
但係因為外觀喜好而夾硬轉
其實又無需要 反正款式既野用多兩用都慣
咪又係手機一部 幾年之後都係要換
Google assistant 用廣東話等於同個弱智人士傾計咁
十問九唔知
Google唔會咁做
因為Google心知apple班客捨得洗錢
掌握佢地嘅資料好緊要
既然覺得佢綁死你, 更加應該早啲走人.
仲有啲咩back法
我都唔想淨係icloud back
見啲人一野無晒相都吹佢唔漲
收人咁貴一個月, 好心佢自己都back係2個sever啦

一萬幾千買舊lag機磚頭我攞嚟食左佢好過
清零 無仇報
不嬲都pixel + iphone 雙修, iphone 用來做野, banking, 八達

pixel 平日掃fb ig, 打機用

Samsung 唔會考慮啦咁貴買 android, Pixel 抵用好多又更新得快
給我一個理由...
iphone多好多case揀
以前用s9+,成日㩒到嗰粒bixby死人實體制
配件真係贏
等an機有八達通同日本西瓜卡咪轉返過去囉,唔知有冇機會有啫
老母用sony
覺得好難用部機
兩部機咪得
你想要部多ram嘅機定係一部順暢嘅機先?
順𣈱係咪一定iphone
香港人識鳩 pixel 系列咩
又平又抵用
我都唔明個幾條友嘈咩,大把人雙修啦,反正一部機用到三四年
6年前換過an冇翻過轉頭
途中買咗部iphone做後備機覺得好撚廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞