皮膚長期嚴重敏感,濕疹等等,求過來人推薦皮膚科醫生

145 回覆
11 Like 2 Dislike
你凡士林係一pat個隻?咁搽頂到幾耐?
Original細盒 屈臣藥房周街都有
全身早晚兩次 一個月用兩盒都係$30

中間補搽都係凡士林
所以我支QV用極都有

有+少食炸嘢
但涷水涼對我先係最大幫助

上次prednisolone係9個月前隔離屋裝修
Sorry 巴打 介唔介意講係邊款
或者講咩色 因為都有幾款
唔會係一洗就無哂,

但至少洗左會感覺上紅減左,唔係㾗少左,

初頭係會洗左d皮出黎,可能乾左d,

洗完要保濕番,

但慢慢洗左斷星期計,情況會慢慢改善,

有會反覆若果食左辣野同出多左汗,

但總之洗左感覺上係甩少左皮同埋紅少左。
*係痕少左
D皮脹左都會有㝫,有㝫就會慢慢甩架喇,

我就覺得皮膚病發展的慢,食醫生藥都要兩個星期或一個月以上至番覆診睇情況,

唔好諗住洗一兩日一個星期兩個星期就搞得掂,

要keep番斷月計至得,只要感覺到情況無變壞,

每日朝早清臉清多五分鐘啫,無壞。
*洗臉洗多五分鐘
QV又係邊隻?
有冇人打過生物製劑
係咪真係有用
無用的
全部醫生都一樣,咪又係類固醇之類...
搽乜撚野咁巴閉呀。
皮膚 post啲人正常好多,唔會係唔係都屈毛/打手
樓主幾歲?
有醫生叫我浸漂白水浴
歡迎TG
心理治療平台 TG
https://t.me/psychotherapy1234
非濕疹 上年4月打左第二針 開始起風癱,好嚴重果隻 ,眼同咀都會腫埋。 每日訓醒都會全腳起哂,好核突
睇過西醫,又係類固醇果類
睇過中醫,食完會爆得仲勁,但三星期後會少左少少 但斷唔到尾的 時好時壞
益生菌食左半年都無用

維持到上年10月尾 中撚左 仲爆得勁

上網睇左好多好多資料,最後睇到有人話 皮膚問題好多時因為消化系統改變左,而點解突然改變都係果樣野啦

最後買左酵素丸同繼續食益生菌,酵素丸我最癲係一日食四粒,為求盡快排毒

今年二月,已好左九成,但唔夠訓或病都會起少少風癱,但已經可以著番短裙

希望幫到大家
我都有食藍色G niib 唔知係有食所以濕疹改善咗 定近排冇咁大壓力所以先好咗好多
其實着短裙透氣定係着長褲保護住會好啲?
冇嘅
想問巴絲們有冇用過呢隻?
而家用緊physiogel隻AI Cream
效果ok但略嫌少貴
見之前D post有人介紹呢隻
諗緊試唔試下
我係風癱 所以都唔多關透唔透氣事風癱係免疫力失調所致。但期間我都係著長裙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞