皮膚長期嚴重敏感,濕疹等等,求過來人推薦皮膚科醫生

145 回覆
11 Like 2 Dislike
我係用開果隻,其他無用過唔知,

HKTVMALL 買都係兩日後送貨,唔差在兩日啦😂,

基本上我用左半年每日用黎洗面,兩日用黎洗一次頭,已經無咩野。

介紹埋衣隻洗頭水。

唔好又有人話我打手就好了😂

講真貴極咪3 4千好過你日日r到出水啦
配藥又唔洗再比診金
你癢唔好r啊 輕力拍個個位
我個陣打完針濕疹爆到連眼底都裂埋
去左睇胡惠福
好撚貴但睇左一兩次已經有明顯改善
第一次去睇話我算中到嚴重濕疹
開左口服類固醇食一定兩個禮拜
仲有類固醇藥膏同非類固醇藥膏同松焦油沐浴露
佢有指示我咩位搽幾耐就要停
之後就可以搽非類固醇藥膏
依家雖然冇斷尾但已經好穩定
一發就搽非類固醇藥膏壓住

如果樓豬你真係冇錢睇可以買松焦油黎沖涼睇下有冇改善先
Hktvmall有得買
未發明洗頭水同沐浴露之前,

全世界都係用同一舊番皂洗哂頭同身,

無話唔得,

總之用任何殺菌野,搽完等5分鐘先好洗。
唔係 有d抗敏藥真係有用 不過好撞手神
不如試埋光合作用
仲有,

我有做埋每一個星期都洗同換枕頭套,

因為脂漏性皮膚炎真係頭部臉部最嚴重,

頭臉接觸最多就係枕頭,你一日最少瞓七八個鐘接觸七八個鐘,仲有臉巾我都無用了,

用一次既棄紙綿臉巾,都係因為殺菌同衞生問題,

希望我的經驗幫到你。
CWB 沈祖明
淨係收藥費
$1000左右
不過要排2年
唔用臉巾, 其實日日甩皮, 已經乾淨
係屋企可以帶防曬手袖, 腳都可以, 定時噴水。有保濕作用
枕頭有兩日換一次, 我日日用塵蟎吸塵機吸床單
衣個都係根本,

個個皮膚科醫生都係咁同你講,

防止你無意識地拗痕皮膚果時,手甲有細菌又感染過同拗到破皮或睇唔到的傷口。
總之所有野都有見唔到的菌,

諗下你皮膚病的部位成日掂到d咩,

你個人部位本身要洗野殺菌,

你果個部位掂到的野都要洗同殺菌,

如果唔係只係交差感染番轉頭,洗乾淨左接觸番有菌的地方,

做到以上的,保持番數月半年一年,慢慢因為菌而引起的皮膚病就會慢慢好,

其他身體問題引起的皮膚病我就唔知。
同埋呢隻第二代抗敏,睇成千皮膚專科都係比呢隻 無 類固醇
但萬零就有得賣
試下VANICREAM?
iherb同carousell都搵到咖
自然療法: 保持心境開朗 (治本), 超有用,勁過所有方法
+
睇楊志強教你日常護理 (治標),同埋急救絕招(濕敷 - 都可以google 自學, search wet wrap)
+
千奇唔好睇吸血鬼中醫,西醫你學完兩年睇一次$2千, 中醫3個星期已經$2千, 所謂調理睇成年就幾皮 叫親你調理只係籍口,可以不斷轉藥方搵你做新手訓練場

你唔介意可以背水一戰,就全自然療法,保持心境開朗+完全唔用藥靠自己適應。 可能要大概一年或更長。但克服晒身體搞掂可能會斷尾。

得罪講句,有皮膚病、濕疹,識睇一定係睇「中醫」!
https://lih.kg/3276410
中醫的確係吸血鬼黎 不過我就覺得有用
但係去到最後的確心態最重要 因為如果係天生容易有濕疹 咁食咩要都唔會斷尾 唯有接受現實反而唔會影響心情 因為中醫角度心情都會影響病情
Copy舊post唔排版了

(警世)有濕疹,千祈唔好去工廈,地舖睇埋D 自稱中醫既中醫
https://lih.kg/xkdbhJX
#242 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

李祖祺320搞掂,中醫收皮啦

呢個真係夠重手又平

中醫一日都100一劑,勁貴

啲人驚類固醇驚到未醫好就停藥,濕疹翻發就話類固醇反彈

笑死

拖下拖下變慢性濕疹就好玩

我試過好多中醫
大多數都冇用
有用嘅一定係溝咗類固醇入啲藥度,因為一搽一食兩三日即好返

有次睇元朗嗰個中醫,仲要溝口服類固醇俾我
食到我失眠,兼隻腳蜂窩性組織炎

李祖祺起馬會同你講朝早先食得類固醇,兼控制你用量,減少副作用,中醫只會暗底裏溝落去

啲人俾貴價睇中醫用類固醇,自我安慰話冇副作用

表皮好返,皮膚底層仲發緊炎
即刻停用梗係會爆發返
未醫好就屈係類固醇反彈真係好搞笑

醫生有醫德真係好重要
我睇公立遇過後生醫生好有heart
Fluocinolone開兩種濃度,hydrocortisone開一種
叫我慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

沖涼用松焦油,cream搽cerave
控制得好好,每年換季可能會復發,但都即刻控制住

濕疹一定係重手速攻
否則拖到變慢性濕疹就難搞

李醫生好重手,一嚟就beprogent aim for急性濕疹

你會復發幾次即係慢性
beprogent搽好請轉Fluocinolone 0.025%、0.005%繼續搽
最後hydrocortisone
慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

即使我咁多年、用過咁多次beprogent
就算我慳錢唔睇李醫生,就咁用強度第二弱嘅Fluocinolone 0.005%都係搽得好,上癮得啖笑

類固醇你要上癮之前已經爆晒暗瘡唔會想用

李醫生有冇開埋醫暗瘡嘅藥俾你?

最嚴重嗰次都係中醫亂溝類固醇俾我食,隻腳蜂窩性組織炎,好返幾年個坑仲係清晰可見,當時只係連續睇咗幾個月,每劑110,使咗成皮

當然,之前媒體報導兼代言Atorrege個女仔打類固醇針就另計啦
出鏡前就去打針,吸收量超恐怖

李醫生只會beprogent搽身,頭頸先會開弱啲俾你,佢唔會教你慢慢減
Fluocinolone兩種濃度,hydrocortisone都係街症開俾我,後生嗰啲幾有醫德,睇千幾蚊嘅皮膚專科先會教你呢啲

李醫生睇5分鐘都冇就踢你走,醫德唔多好
佢只係重手&平

啱晒啲急性濕疹,嫌專科貴又唔敢搽

同埋西藥仲有protopic/staquis可以配合去防復發
staquis係輝瑞新出
用果隻皂洗面之後洗唔洗搽補濕野
我都有用grandpa隻皂 用完沖水後個嘴鼻翼附近皮膚都乾到仆街
因為乾所以又係紅紅地咁
定你要持續半年之後之慢慢唔紅定點thx
Trust me brother 尖沙咀 鄭天錫
好有耐性 1000-1500價位
之前啲醫生只係開左潤膚膏之類同抗生素

今次係處方藥膏,無口服藥,我無深究落去

藥性應該幾勁,醫生講明搽到皮膚平滑就要停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞