皮膚長期嚴重敏感,濕疹等等,求過來人推薦皮膚科醫生

145 回覆
11 Like 2 Dislike
咩料排2年咁癲
甩得皮多間房都幾大塵
搽左兩星期姐 未知斷唔斷到尾
我依家一洗完頭乾乾地就痕,
要戴衫帽個頭同後頸暖左先唔痕
想問保濕CREAM定LOTION好?
即係搽凡士林包濕布/包膠?
大埔嘅話,晶運入面嘅鄭明俊醫生
我當時係手部濕疹,會生泡泡,擠壓會噴水嗰隻
中學開始就係咁,但都冇咁嚴重,而且係季節性咁發作
後來身體真係差時會變得極痕

當時應該係 2015~2016 年,個人心情就係極差
痕到直程瞓唔到,拗又會拗到爆血
去見睇開嘅普通科醫生表示係真菌感染
搽藥食藥睇咗八個星期都唔好,每次 500 幾夾埋都幾千
兼且都係咁痕

後來頂唔順揾鄭醫生睇睇,佢即刻表示係濕疹
我重問佢之前位醫生話係真菌係咪有問題
佢拎埋本書出嚟表示咁樣係濕疹,亦都只係濕疹
睇咗兩次食咗兩個禮拜藥,各自 450 ~ 500左右就搞掂咗個問題

之後每次 feel 到嚟料就去買藥,每次都好快冇曬事
當然自己都要盡量避開致敏源(姑且用呢個 term)
同埋盡量令自己輕鬆,做下運動會好啲
*昌運,Sorry 成日手快打錯字
你講得出既嘢我都應該試過
都係無乜效果

之後用佢D沖涼, 洗頭水, cream
好快見效
要排兩年都無計
斷埋尾?
咁係咪應該做皮膚過敏測試先?
想問舊患處既厚黑皮/黑印有冇方法搞搞佢?
咁每個人保濕的方法都唔同,有人乾d,有人濕d,

我就覺得唔好咁多化學野,保濕搽凡士林都得架搽臉,

一係搽支Mentholatum曼秀雷敦MELANO,我用開都ok。
以前睇過
會執劑藥比你
話飲完有剩 用嚟浸手
三個月 乜都冇變過
後尾母親帶小妹睇李祖祺 搽2日好返哂
皮膚本身有位可以裝水,你要濕到飽和先,例如係沖涼後/洗手後,僅僅冇滴水但重係濕透。然後搽保濕野,例如好厚身的Cream, 然後用多重濕布封住15分鐘-30分鐘。 同面膜原理一樣, 但係材料手到拿來,你只需要時間。

完成後你會覺得皮膚好潤,回滿血。由於令你皮膚水油平衡好左,其實重冇咁易因為乾到標油而生瘡。嚴重時你可能要一日一次,好快你一星期一次,或一個月一次都夠頂。

之後你會自我感覺良好左,有助你放鬆心情,皮膚會改善。總之心境影響佔絕大部分,你處理方針以心理同情緒行先就得。你心情愈好,愈少需要用藥物。
算係疤,隔多幾個皮膚新陳代謝循環會自己淡。
當然有你多手R 就可能長期紅黑淡紅黑淡咁 loop
你咁多這一類嘅皮膚問題,免疫系統混亂會不會是根本問題?
搭問單 手臂粒粒(毛囊角化症)有無好醫生介紹
一定係cream
lotion 唔夠潤同唔夠厚
https://youtu.be/vxMbIbDuryw

改變作息飲食先能真正醫好你
一定有啦...因為我呢期好少運動成日坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞