公司和老細口中的「工作效率」,不等於員工心中的「工作效率」

74 回覆
312 Like 23 Dislike
做得慢就話你廢,做得快就話你工作量少,從來都唔會有工作效率呢回事
呢個係期望管理expectation management嘅問題。

要有比較才知快定慢,所以如何揀個benchmark 也是一門學問,一門可以包装得很學術很MBA的偽科學。
的確係最高工作效率
近5年連登唯一有用既post
Double check 翻check 再整template 方便下次
老閪都扮工扮到尾啦 再唔係打電話問同事有冇做過類似既野
工作效率唔係指做野速度咩,但呢度形容既係一啲公平,報酬上既問題,工作效益好似比較貼切係咪呢?
因為連登仔多基層打工仔
濫用公司資源, 創造美好人生
扮到勁心虛但其實我只係新入職冇耐 可以做到嘅嘢唔多因為始終好多嘢都未學識 又真係唔需要我呢個stage負責
做嘢我都知要扮下嘢 但驚啲嘢準時到不能再準時交貨會俾人覺得我做嘢好慢過唔到proba
咁你某去到每一個stage咁報告下
Deadline前係要做件好貨 唔係要你做得有幾快
你老細一早有兩手準備 你就算交唔到佢都會做埋你個份 唔洗擔心
返工係要做一個唔會俾人郁到你既人 平時點偷懶點盛無人在乎
Fk you boss
講就易
咁你睇唔明d code嗰陣就係睇唔明㗎啦

又冇docs, 又冇人比你問
岩岩入職, 連high level overview都未必識
你話reverse就reverse咩

code base大少少,你一個人做嘅話,唔好話半年,一年半做到都偷笑

你做到只係你好彩+上手唔係印度同事
同意,但don’t let what you can’t do interfere with what you can do呀嘛,際遇呢啲係不可控,至少幫自己爭取多啲時間先。點用、有咩位偷到雞就再諗啦
打份工記住,朝早就hea,夠鐘就走,出糧就炒股
搏盡係多餘,做得快即係做多啲
辭職都係多餘,閪處未算閪
你對中文字既理解都不等於常人對中文字既理解添
發現有人睇唔明
中高層最多冗員, 裁員最多都係中高層
應該係要整到d野好撚複雜
你先識得解嘅咁先有價值
真係算好彩。十幾年最初舊野係德國條team整,個architecture真係好有德國engineering嘅高品質,之後十幾年轉過十幾手日久失修俾人亂patch,但係個core雖然係用十幾年前嘅技術寫,但係寫得好elegant,只要睇明個core,再順著紋路睇commit睇D野幾時朁建上去,就大約知道發生什麼事。如果唔係德國貨舊野邊挨到十幾年。

我係LinkedIn搵番個當年做architect個德國佬,佢轉咗去其他公司好耐,同佢打個招呼,佢都好surprise舊野竟然用咗咁多年。

咁仲有VSCode呢件神器,竟然成個team依家2022年仲係只識用vim寫code。冇人知D file放邊。我自己用python寫了個graph去analyze D file dependency,分開垃圾同active code,塞晒入VSCode入面再plot番個block diagram出來。
efficiency應該譯做效率定效益呢?
ELON MASK 就係果類聰明老闆
但係有幾多個老闆係今樣
大部份科技公司嘅老闆都係呢種人。
其實關鍵就係 盡量唔好做 重複性高嘅崗位

真係晒灑d青春同時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞