公司和老細口中的「工作效率」,不等於員工心中的「工作效率」

74 回覆
312 Like 23 Dislike
又好難講 呢啲野睇人 我老細都算孤寒 所以都一心走唔等加人工 但每次佢都強力加人工留我 但我見其他做到野既同事都無咁既待遇 我上司成日轉 一年同老細都講唔夠三句野 我諗可能我唔請病假 叫我做野我通常都肯做唔推三推四 所以老細有左印象。
發掘下
事實係一間公司總要做人食啲豬頭骨
佢推哂啲豬頭骨俾細嘅 梗係做得開心啦
而個細嘅亦的確得到筆者嘅賞識喎
咁我呢個舊老細好人啫。

大把老細呃D靚不特止,最恐怖就係佢連自已都呃埋,真心覺得佢為公司好,公司都會為佢好。然後班離地exec當你地傻仔數錢走人。
可能都係識玩辦公室政治嘅一種
你好快咁做哂d野,佢又話你好得閒無野做
如何把豬頭骨包裝成豬排,又或者分豬肉時點搭件豬頭骨,都係做老細要懂的語語偽術。做豬頭骨的最高境界,係拿了舊豬頭骨回來,變佢做一煲靚豬肉湯。

話說我轉了去新公司,新來新豬肉,責負maintain一堆十幾年冇乜document嘅舊code,個team識呢堆舊code嘅人走晒,一pat意大利粉kitchen sink,但係mission critical被迫繼續要用。我用了六個月時間,睇明堆舊code,reverse engineering寫番個doc出來,順手optimize幾個超低能bottleneck行快20%,交條靚數俾老細個老細睇。咁就由新人搖身一變成全team入面個expert,雖然我其實只係識多其他人少少咁多野,大部份靠presentation skill包裝。然後今年上面終於決定sunset果埋舊code,我就順理成章lead個新development。
冇人叫你話比佢聽做完野嘛。
你睇Youtube就會比人斷正啫,你睇番其他同你做緊嘅差唔多嘅野,邊有人知?
但有好多嘢根本唔需要好多時間做
拖長嚟做會覺得咁嘅task都做咁耐好弱智
但佢坐我隔離呀嘛 隻mouse郁慢少少都知
咪又係睇際遇 你夾岩上司同事
視乎唔同行業 但呢樣講求極速學野 如果老細玩下野 已經拖死你。
後生仔識咁諗,大把前途
高質帖文
連登少有嘅超高質POST, 大推
有工作係豬頭骨, 有工作會幫到Resume/攞難攞嘅經驗。佢係最叻嗰個通常都有力去爭呢啲好工作
咁你比其他人做得慢,就會被標簽為無能。
只係你比其他人做得快,特別係快好多,完全冇著數。
快少少OK,做做show。
重點係作者好婉轉咁耍走個舊下屬唔返佢
同一個舊公司另一個同事,早過我半年跳槽過來,同我同級,佢成日就投訴堆舊code垃圾,寫報告向上上頭要扔咗佢重寫,就係唔肯花心機睇明堆舊code。佢完全可以做我做了的事,咁今日就會係lead個新development,咁輪到我。

最搞笑,係我跳過來前,佢仲苦口婆心話比我聽新公司D code有幾垃圾。不過我話加50%人工喎,你叫我洗廁所我都過來做,舊公司人工實在太低。
唔係呀,我幫佢send咗resume比四條team啦,直接交俾話得事果個engineer,保證有interview。見唔見得成,就睇佢自己喇。不過我訓練出來嘅徒弟,應該面試冇難度。
剩底個d時間就係搵下野黎做
有時太得閒又驚自己個位係咪多餘
細老闆講明總有時候需要一隻牛
個下屬咪就係一隻好牛
係呀。掙好工作真係好重要。
豬頭骨久唔久都要食下,做show都係辨公室政治之一,不過就揀舊細嘅來食。
但好多人幾十歲都唔化
成日做爛市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞