公司和老細口中的「工作效率」,不等於員工心中的「工作效率」

74 回覆
312 Like 23 Dislike
高質
重點 :

若果公司在上升軌道,搏升職的機會相對容易,把多出來的時間玩辨公室政治,增強自己的權力和人脈,也可以是很有「工作效率」。如果公司一潭死水,不如向外發展另找工作,把多出來的時間,去學習可以帶走的技能,搵工跳槽人工暴增,就是最有效率把時間兌現的方法。如果是專業性質的工作,與其花勞力做多件同樣性質的工作,用多出來的時間學習新技術,從底層架構去改善運作效率,就未能加速升職的軌道,至少手握項目的關鍵技術,公司裁員也不敢資遺你。

如何運用公司的資源,去增加你現在或未來的收入能力,才是對員工而言的「工作效率」。倒過來說,任何不能變現的額外付出,就是沒有效率的工作,要避之則吉。有些老一輩的人會說,不要怕辛苦,不要怕付出,他們只是說了一半,最怕就是辛苦完付出完沒有回報啊!
幾有道理 留名
少有連登仔唔反嘅理論
總之都係個句
善用時間增值自己,人工同自己嘅料唔相同就諗一係轉工一係就增值下
所以啲野如果有DEADLINE我一定跟DEADLINE交
所以很怕有人表面上做野太快做壞規矩。
依啲道理意義不大,果啲認為用"勞力付出"換取回報既人,正正就係無其他辦法去「提高效率」呀。

講話增強自己既權力同人脈,up 下就易,當中有幾多成係學問,又有幾多成係際遇,可遇而不可求。

舉個例子,人哋3小時做完既工作,我1小時就做完,但係剩低既2小時唔代表你就可以拎黎進修、拉關係或者搞秘撈,有時客觀環境9成都係唔允許你咁做。
你可以用個2小時扮工, 抖下
日日都係咁,有時會有啲秘撈,但係真係好少,無乜依方面既資源
連登竟然會有認真帖文
珍,呢個工作效率先喺員工要追求嘅諗法
唔係個個做翻一日消防員做兩日冷氣師傅
咁你做藍領做服務業,又的確難D實行。
電腦工就一定有心就做到。
冗員勝價比最高
可以有種模式係一樣好勤力做野做得快好aggressive
要贏撚哂所有同事
不斷用公司資源學新野同實踐
去到咁上下就頭也不回跳槽
所以返工做擦鞋仔最好
早啲做完唔好早啲交
短期而言,絕對是。
長期而言,就要看彩數,會不會被裁員。
贏撚晒所有同事,有乜著數先?
做得快的回報只是更多工作。
癈老細就係做擦鞋仔係最好,不過個癈老細遲早自已比人炒,或者大老細都係鐘意擦鞋仔嘅癈人,咁就成間公司比競爭對手炒起。半官方機構,有壟斷性的大公司,另外別論。

勁老細,其實唔係好理你擦唔擦鞋,最緊要你有貨交,唔好太難相處太麻煩就OK。
佢重點係攞晒公司資源贏同事,學新野,目的係寫靚個cv
講就天下無敵

學上面話齋,有多時間都未必有其他野做到

你進修左又未必一定搵到新工

唔好忘記你出左職場係同其他人比,唔係同自己比

不過學多d野一定比學小d野好

btw: 篇文個下屬如果唔係咁努力佢都唔會咁睇佢喇,咁係咪反向證明左努力有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞