有啲咩發明係由面世至今都無乜點改進

613 回覆
1563 Like 80 Dislike
學校
無事 理性討論啫
音色差左好遠架喇

https://youtu.be/nsfYMSI3cuA
屎坑
雖然你2幅圖咁樣對比
我都覺得係幾好笑
但老老實實真係分別好大
夾唔實個琴真係拉唔到架ching

一樣野發明左之後
然後推度發展到唔用佢唔得既程度
咁都唔算大分別
大發明
大革命性
真係冇乜好講
我一直覺得呢個係商家佬陰謀嚟
等啲人覺得煩直接開過支新嘅嚟用
膠袋
紙本報紙

到今時今日都未進化到隨意門
bba9
特首
課室(包埋入面教嗰個)
窮撚
咁多代都一樣
樓主想知果d應該改良到淘汰埋?
拉到,未發明腮托之前啲人都拉到
個重點係幾百年黎先諗到加一舊野,係唔係真係好大改進?個琴具體黎講,係唔係變化好大?
幾百年黎人類做左幾多野,vivaldi 在生既時候汽車都未有,而家已經講緊有錢佬去太空旅遊,但係個小提琴仍然仲係咁既樣
識琴既人固然會聽得出/睇得出/明白個琴有乜野唔同,但係個變化係細到外行人唔會輕易留意得到,所以點解我會話小提琴冇乜改進
咁呢個topic就係講邊樣野
發明由有呢舊野到依架都無改善嘛
基本設計都有改過,有冇見過反轉開嘅遮?仲有超輕遮,啲遮骨嘅設計,仲有防風遮。樓主話無改進只係佢唔留意遮啫。
八達通
5G啱啱出黎講到幾多好處,幾年黎都睇唔到有乜同4G有分別
第二次工業革命以後出現了現代的馬桶,那時技術能夠燒制需要2000度才能燒制出的的陶瓷,這種陶瓷能夠承受強大的壓力。

最初的木質馬桶容易漏水,硬度不夠;石頭和鉛制,用瀝青、松脂和蠟來密封縫隙塑料的馬桶製作複雜,表面孔洞多,容易滋生細菌,同時體積笨重;塑料太貴且硬度不夠,木材的防水能力差,容易開裂,石材表面孔洞多,容易滋生細菌,同時體積笨重;玻璃製作工藝複雜,同時容易開裂;金屬泡在水裡容易生鏽,即使是不鏽鋼。

第三次工業革命後,1964年,一位美國人Arnold Cohen,為了方便照顧他患病的父親,研發出一種集沖洗和烘乾為一體的高級坐浴設備並申請了專利,正式宣告智能坐便器品類誕生。

二十世紀後半葉,日本TOTO株式會社從Arnold Cohen手裡買下專利,並經過二度開發,在原來的基礎上加入座圈加熱、暖風烘乾、除臭等新功能,使得新的產品變得易用而智能。

在現代,除了尚未接通上下水管道的地區還使用上述傳統馬桶之外,馬桶一般指坐式的沖水廁所。和舊式馬桶一樣為坐式,但糞尿通過沖水從下部排空,免去了傾倒和清洗。
但你新買果支專登裝唔滿, 預你可以例埋上一支果少少落去, 商家佬幾細心
眼鏡鏡片
戴咗咁多年眼鏡最薄都淨係得1.74
我想再薄啲呀
利申:過千度近視患者
我係做遮...

我講既基本設計係指佢都係用咁既原理去擋雨, 分別只係唔同尺寸, 反開, 半自動開關, 自動關都有(唔係自動開, 呢種好少見), 但半自動開關既短遮, 其他所謂設計都入唔到主流.

其他超輕同超跣水都只係用唔同原料. 而且仲有唔少係為設計而設計既種類. 例如音樂遮同手把有燈既遮, 兩層布既遮之類. 但用來用去, 其實都係平時最常用嗰幾款係最實際.

唯一叫做好少少既設計, 係N年前己經有得買, 用伸縮杯防止雨水整到周圍都係嗰種. 但用既人都係越來越少.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞