有啲咩發明係由面世至今都無乜點改進

613 回覆
1563 Like 80 Dislike
八達通
28car
openrice
pizzahut app
QWERTY layout
打字機年代發明呢個layout ,用意係將常用鍵分得好開,來阻止key jam,點知用到而家,根本就唔係最好既layout黎

連仔發明連登囉。。。
連仔發明連登
連登出產連登仔

囉。。。
點會無變?
2.1,5.1個d唔叫進步?
Save icon
遮明明係每個人既必須品
但咁多年黎都未有人可以做到多數人公認既好遮
可能係我哋孤陋寡聞
咁如果係多數人都公認係好遮
應該已經出名到大眾都聽過下既
我前排去日本都有睇遮
但係多數都係以款式為主,功能性真係無咩特別,揀唔落手
同埋點解佢唔可以出一把容易摺嘅縮骨遮
咪即係iPhone upgrade吓個芒同鏡頭
鋰電池
鍵盤上QWERTY的配置方式,是否有更好的替代方案?

是的,有很多替代鍵盤配置方式,它們都旨在改進傳統的QWERTY配置方式。一些受歡迎的替代方案包括:

- Dvorak簡化鍵盤:這種配置方式旨在更高效且減少手指和手的負擔。這些鍵的排列方式使得它更容易快速且不費力的打字。

- Colemak:這種配置方式與Dvorak相似,但保留了一些QWERTY配置方式中的鍵位,以方便已經熟悉QWERTY的用戶進行過渡。

- Workman:這種配置方式是為了觸摸打字而設計的,旨在減少手部動作和壓力。

- AZERTY:這種配置方式主要在說法語的國家使用,與QWERTY非常相似,但部分鍵位已經改變,以適應法語。

值得注意的是,雖然這些替代鍵盤配置方式可能提供一些好處,但它們也需要大量的時間和努力學習並熟練掌握。與任何對熟悉工具的更改一樣,過渡可能不容易,可能需要一段調整時間。
味精
劉馬車咁多年都咁鳩 完全冇改進
你係咪住緊大灣區八達通點會普及性輸比支付寶?
冇咗UA, Urbtix
唔知佢幾時執
以我個人需求
一個好遮應該要有

摺遮

輕(而家好既遮骨好似多數都係碳纖維?玻璃纖維?)

遮布要跣水物料同抗UV

耐用(唔一定要8號風球防反,但至少頂到3號波同反左可以回復正常,而唔係一反d遮骨就好易收皮)

手柄要人體工學設計好揸手

手柄尾要有橡筋比人掛同可以扣住遮套

有唔同長度比人選購
我想要2人size但一街都係毒撚size

唔需要自動開合(多9魚功能,仲令把遮無咁耐用)

價格合理(HKD500內)
印象有集棋靈王講佐為都有相同諗法
話過咗成千年遮都分別不大 只係用料問題
廁紙架
八仔都有銀包同mastercard
而家係鬥邊間多優惠姐
駁唔到刀咁多年都係買唔到飛
自動增值係靠部機上網攞資料講番俾張卡知啫 關張實體卡事咩?
pps算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞