召喚System撚(ISO9001/14001 etc.)

86 回覆
0 Like 0 Dislike
讀過17025 9001 14001 做過lab但唔洗掂17025
依家將會做9001同14001😫 要做埋internal audit😫

讀過17025 9001 14001 做過lab但唔洗掂17025
依家將會做9001同14001😫 要做埋internal audit😫

91307應該冇14001

BTW你個名
唔知社會浪費幾多資源養住呢個垃圾行業
一D用都無 不事生產仲要阻住地球轉

係 standard有時係矯枉過正 我哋自己都唔會跟足做
但係 收皮啦你 大公司閒閒地都拎梗3個以上system嘅cert
無用啲公司唔會走去拎 一個audit cycle已經要比6位數字CB
無返幾張cert都唔好叫自己做大公司
我唔排除有好多仆街QS
不過睇你個樣都係成日唔跟規距做野所以先比QS煩住

你呢種人就係攞屎黎搞
搞D多鳩餘既野出黎 仲以為自己好撚有用
根本成行都呃飯食
你搞呢D野 所有人都笑鳩你 影下相 打下字又1 day

同carbon trade一撚樣
搞出黎呃錢專養你呢種人
仲要打哂飛機
好撚尷尬呀屌你老味

各行/各公司都有自己模式
係都要發展D 濕鳩野出黎 強加他人身上
少左你班垃圾 唔通世界冧咩
最多咪少張爛鬼沙紙

原來有cert先叫大公司?
你調撚轉哂D邏輯次序
其實9001對公司整體性,管理,系統性都好有用 唔係一無是處既..
唔知社會浪費幾多資源養住呢個垃圾行業
一D用都無 不事生產仲要阻住地球轉

係 standard有時係矯枉過正 我哋自己都唔會跟足做
但係 收皮啦你 大公司閒閒地都拎梗3個以上system嘅cert
無用啲公司唔會走去拎 一個audit cycle已經要比6位數字CB
無返幾張cert都唔好叫自己做大公司
我唔排除有好多仆街QS
不過睇你個樣都係成日唔跟規距做野所以先比QS煩住

你呢種人就係攞屎黎搞
搞D多鳩餘既野出黎 仲以為自己好撚有用
根本成行都呃飯食
你搞呢D野 所有人都笑鳩你 影下相 打下字又1 day

同carbon trade一撚樣
搞出黎呃錢專養你呢種人
仲要打哂飛機
好撚尷尬呀屌你老味

各行/各公司都有自己模式
係都要發展D 濕鳩野出黎 強加他人身上

少左你班垃圾 唔通世界冧咩
最多咪少張爛鬼沙紙

原來有cert先叫大公司?
你調撚轉哂D邏輯次序

你啲邏輯

IT拎27001 Lab拎17025 Automotive拎16949 明明分好哂行業
你講到好似做IT 有人逼你拎Medic standard咁
啲Standard好多都係個一行嘅龍頭有份寫
邊個寫都未知屌鳩我地 唔滿意去屌鳩啲龍頭嘛
其實9001對公司整體性,管理,系統性都好有用 唔係一無是處既..

啲人鍾意唔跟規矩做野 咪覺得我地阻住佢地搵食囉

呢D野一定好撚勁啦
斬撚哂成個management sector都得
因為ISO撚話自己好有幫助
呢D野一定好撚勁啦
斬撚哂成個management sector都得
因為ISO撚話自己好有幫助

依加做緊間公司(大集團蚊型級子公司)

行哂9001、14001、18001

乜都要跟集團行,跨國行到過黎未必適用都要跟

跟到想死

跟到想死

集團認証?

我呢邊除大路野同重要野係HQ寫 Quality Menu係都我地Local自己寫
但未必完全係好事 HQ Level1文件未寫好 你唔可以寫Level2住 如果就黎External Audit 你會無文件比CB睇
我而家就係轉版9月Audit 但呢一刻都仲等梗HQ啲Document
巴打有無tg?

跟到想死

集團認証?

我呢邊除大路野同重要野係HQ寫 Quality Menu係都我地Local自己寫
但未必完全係好事 HQ Level1文件未寫好 你唔可以寫Level2住 如果就黎External Audit 你會無文件比CB睇
我而家就係轉版9月Audit 但呢一刻都仲等梗HQ啲Document
巴打有無tg?

唔知係邊種認證,剛接觸滿半年,好多野未搞清
呢半年文件被人集團d人audit 完又要加又要改又要做依加仲要汁人地一地前留落黎既手尾

最弊有時level2 改完都唔知ISO有咩特定規則
上次跟集團改level2,改完未改level3.結果奶左野
依加唔係幾敢大刀闊斧改
其實係咪讀個internal auditor courses 已經夠搵工?
其實係咪讀個internal auditor courses 已經夠搵工?

行內文化Beginner/Assistant通常都要1~3年相關經驗+Internal Auditor經驗
所以唔係Internal transfer你根本掂唔到個門檻
情形就好似請FG要求你有FT經驗一樣

利申:有FD讀完個Course 2年都仲未入到行

行內文化Beginner/Assistant通常都要1~3年相關經驗+Internal Auditor經驗
所以唔係Internal transfer你根本掂唔到個門檻

咁撚嚴峻?
咁如果讀lead auditor情況會唔會好少少?
同埋佢嘅「相關經驗」係點嚟?

咁撚嚴峻?

我個fd讀嗰course excat7ly 係lead auditor

相關經驗 例如間野係電子廠 佢咪想你有做過廠嘅經驗 電子嘢is preferable個種囉
做auditor知道人地做嘢流程係基本野

咁撚嚴峻?

我個fd讀嗰course excat7ly 係lead auditor

相關經驗 例如間野係電子廠 佢咪想你有做過廠嘅經驗 電子嘢is preferable個種囉

屌,我直頭係想諗讀lead 定internal auditor好

利申,Lab狗,8年經驗

咁撚嚴峻?

屌,我直頭係想諗讀lead 定internal auditor好

利申,Lab狗,8年經驗

做到咩title?

個人覺得入行internal auditor就夠
以我而家間公司為例 要做夠三次internal auditor先可以做lead auditor
而資格方面都一樣係attend過CB internal auditor course
同埋lead auditor course貴過internal auditor 3倍

你無auditor經驗的話 呢2張cert分别真係唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞