究竟康城好唔好住?

138 回覆
7 Like 32 Dislike
可唔可講多d優勢?
就咁先想住
所以睇緊康城 睇緊d兩房單位
首都又開始舊咁
間惠康仲係咪樓下
間惠康無咗啦,而家得翻康城商場間Fresh

康城成個區都比較年輕,啱啲後生想住新樓又但又budget有限住。但係一分錢一分貨,康城個民生配套唔多得,先唔講交通問題,日常衣食住行你都預咗要出翻去TKO,所以就睇你個人取捨了
民生配套嗰啲唔係太緊要,我同我另一半都係預咗出去買,其實我地都知將軍澳方便,近海果邊又貴到hi hi ,簡康城係就係唔想近公屋同埋街市,衰d就係唔想龍蛇混集
有睇
想要梗廚 要都800up…
開放式房好似好麻煩
點解康城人唔敢面對?
係咪太撚大獲頂唔順
咁你要睇得再遠d,LP附近個足球場同影城一陣起一大堆公屋你咪食蕉。
而加香港周圍都係咁起公屋7:3,你好難完全避哂,特別係LP周邊咁多空地
地鐵班次唔密
一miss左就要等8-10分鐘,好易遲到
有左商場之後,衣食住已經方便好多,要買嘅野都買到

但附近食野選擇唔多,而且算貴⋯想選擇多啲/平就要出番將軍澳
加上成個康城得一個超市,而且唔平,想慳錢都係出番將軍澳買
基本上次次搭地鐵都見到好多人拉車/拎住d野搭番康城

唔論方便度同埋附近物價貴⋯住係幾舒服,我住個邊幾靜,但同時隔離左右,樓上樓下出露台講野都聽得幾清楚⋯
康城算係一個小社區,唔會話好多人好雜

聽好多人話康城臭 但我住左3年又冇覺得有味

如果習慣左要趕地鐵/買野將軍澳康城兩邊走 其實都ok
我見呢排晉海/Montara 兩房梗廚都有<8M 喎,不過就中低層
嘩 可以一睇!
地理位置:

叫做新界區但出九龍唔使過隧道
出港島好方便
如果鐘意去郊外,去西貢好近
唔近大陸口岸…算唔算優點

商場:

8號風球唔使擔遮落街睇戲幾爽
唔多外區人特登入嚟,商場唔算迫人(so far)
每種鋪頭有一間,要買嘅都買到

整體:

比起舊區多啲年輕人小朋友,少啲老人家,有活力
新樓性價比
更正: 唔使過收費嘅隧道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞