好鍾意睇舊時香港既相

324 回覆
829 Like 4 Dislike
真係好正,不過睇完再望返而加個環境,硬係有種失落感

時代變~人物風景都改變~
好靚 想拎o黎做wallpaper
I love hong kong

請上fb打 昔日香港 香港舊照片 應該仲有大把靚相
呢個page一直都有睇睇完更加懷念冇俾支那入侵嘅香港
利申90後

個種香港精神
最鐘意睇自己住緊既社區啲舊相

最鍾意睇銅鑼灣反而
一直都覺得果時既香港先係輝煌時代

東方之珠
呢啲相入面既香港就係外國人印象中既香港

唔係啦,而家問鬼佬個個都會講mong kok

我指未黎過既鬼佬之前睇個鬼仔直播話覺得香港就係相入面咁既樣我自己都覺得呢個香港先係大家住開既[香港]

唔係啦
老啲就話啫
後生都會係維港景嗰啲印象
現代化

係呀
以前既香港真係好靚 啲樓無咁高 加上周圍都係山而且又臨海 好有歐洲風味 尤其尖沙咀果頭靚到

但而家既香港連小小既海島城市既感覺都無

真係世界第一呀
人又少地又靚
高質post 好想返去以前香港...有冇多啲相

有啊 一陣擺
成個手機有百鳩幾張呢啲舊相
往事只能回味
唉.....個陣時既香港係幾咁好,五光十色,繁華似錦

點解樓主第二張圖「香港」係左向右寫,但「飛機場」係右向左寫
真心求教

唔知
FB有個Page叫昔日香港,我成日睇

仲有幾個架
唔記得名
有冇人會睇埋舊地圖

呢個又冇喎!都好正
點樣搵得返舊地圖?
平視線望到天真係心情都舒暢d
而家市區根本令人窒息

不過除左鄉郊,城市到到都係咁
我都好中意睇舊香港相
記得以前好細個睇何紫啲兒童小說,背景係六七十年代既香港,越睇越有興趣,可惜原來作者已經過左身

我都有買呀 細個早讀成日睇
屋企嗰邊仲有啲舊建築物未拆 成日幻想如果成區都係呢種樓應該好靚好有味道
可惜 一個唔覺意又唔見左幾幢

呢d真係做咗人阿婆

舊香港好似外國

經歷過當時嘅薰圍嘅人,就明白當年嘅氣氛有幾正

香港我心中的故鄉 這裡讓我生長

說一聲香港 香港 你永遠是尋夢鄉

香港 香港 你那色調難忘

說 一 聲 香 港   香 港

你 永 遠 是 尋 夢 鄉

原唱者已投共

但呢首歌真係好好聽 , 直頭可以做候選香港國歌
有機會既話
https://www.youtube.com/watch?v=LE4Rq07tQWg

呢首歌真係
舊香港真係好吸引 平時見到啲相都會save

成個手機都係
好想返返哥哥80年代個個香港

哥哥
我都好中意70 80年代
有諗過前世會唔會係係喱個年代生活

前世有冇咁早死呀
細個成日聽香港人獅子山精神既故事
70-80年代既人敢拼敢搏就會有出頭天
以前未完全城市化仲有好多公園仔比人去下
依家咩都拆曬 其實班00後仲知唔知咩係千秋、何仔?

仲有既 但已經唔見有幾個細路係個到玩
96年人工唔係低而家好多,但物價樓價升左n倍

十年前都有3X
聖誕節

舊嘢係好 但比你返返去 又會唔捨得依家嘅科技

係既,不過會多左種人情味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞