【新香港】大陸「專才」湧港 評論: 真正香港人恐最終被取代

222 回覆
222 Like 14 Dislike
曾幾何時係咁
但而家文化自信東升西降(自以為),再經過2019同美中冷戰,會覺得要更加要控制住香港
無錯
等果班專才落黎香港接火棒買啟德樓啱曬
都唔係今日嘅事
只係再加速

先唔好成日話大陸人咩能力比唔上香港人
優秀嘅大陸人係唔少
話晒十億人
只要有能力嘅極少部分嚟已經浸晒成個香港

就算話英文甚至香港話
莫講話有啲大陸人學得好快
就算呢代學唔到 下一代「土生土長」都學到
而下一代都唔係好遠嘅事
十零廿年就投身社會

所以你話直接競爭
大部分原港人都會或多或少suffer
正苦唔把關
淨返就只係睇人地真係優秀嗰班願唔願意嚟
FF少陣啦
現實係,政權消滅你,真係話咁易
做過大陸人做管理層公司都知道
大陸人同印度人都好興拉幫結派,印度人可能都只係拉一堆印度人
但大陸人最興拉曬親戚朋友坐曬所有油水位
係一個油水位都唔會剩低俾本地人,全部野交曬俾其他人做
如果似中銀工商呢類大規模都升撚數,至少錢都有人手分番都仲頂得住
細少少個種多數做幾年都係咁霉就個個都走
唔洗出國已經三等居民
香港一路沉淪緊 大家只係鬥快搵錢 海水退哂邊個無著褲既咪走唔甩囉
有能力嘅大陸人咪同啲香港精英一樣移民歐美
最多攞香港做跳板
貪香港係中國嘅一部分咩
冇能力嘅就切JJ算啦
呢類話題講咗有冇10年?一邊就話要取代香港人,一邊又不停唱衰移民
是的
但一個跳完又一個嚟
沒完沒了

況且唔需要精英到移民歐美先可以好過港人
港人都唔係人人咁精英

我覺得問題反而係香港同大陸城巿同化後
仲係咪一個跳板

連登仔鍾意欺善怕惡是常識吧

佢地真係以為加自己人扮香港人外國人唔知
睇d外國公司搵核數都知
你轉到香港人無曬人地咪走啦
其實勁個d一早係香港讀或者出去外國讀
出外國讀都係比較多有權有勢
其實而家叫個d二三線既人
幫襯個上面package就知道有幾唔掂
佢地真係用價格去搶生意
所以最大問題唔係怕佢地能力
而係做爛市
跟住又唔可以推進香港經濟
不過你要講
其實低端人口仲麻煩
繼續同自己講,大陸撚無見識,英文屎,垃撚圾。
好快溫水煮蛙,身邊愈來愈多大陸同事。
你老闆就諗緊計點樣搵個低人工黎取代你個位,你就不斷搵藉口比自己聽香港人又醒又叻好多。
留港唔緊要呀
留到講大話呃自己真係冇必要
唔呃自己點捱呀

一街支那屎尿,返工全部大陸仔。港共擺明益支支都唔so你班local.
有錢有能力果班又走哂過西方文明國家爽。
唔呃自己香港仲好撚好無問題,三日已經頂唔順入青山啦。
貪平就一定,資本定律,其實10年前各行各業都已經有大量芝麻仁專才,但點解而家越嚟越搵難食先係最大問題,2020年融入國家發展後,外國資本流入重少咗,你估班大鰐真係驚L咗國安法咩,實情係班所謂專才為擦鞋上位,真心膠乜柒都按章辦事重要加碼,為咗查幾叉嘢轉賬原因走去封幾百萬嘅戶口,落L錯晒鞋油卡住成個資本流動,淫仔國際化玩條毛咩,無晶片、軍火比俄烏戰爭夾住、飛機引擎稀土一帶一路又炒車,淨係得番14億market打下雞血,可惜AI崛起邊咗人人都可以做工程師金融師,芝麻仁要國際化就只有割韭菜一路,已經割咗小香腳廿年,連外匯都共埋都搞唔起經濟,重想用水泥鋼筋拗GDP,外資已經睇穿晒你所以先唔再落注,全民躺平等你轉莊或者收皮

分析正確 走唔走 其實唔關政治事 仔女係香港出世一定會被制度歧視

最簡單一句 香港人係永遠進入唔到大陸政體 反而香港就拱手讓給好位俾大陸人
然後香港人就叫下一代嘅仔女講要努力讀書,唔好怕同中國嚟嘅競爭,要同佢哋做朋友,唔好怕蝕底....(下刪N字廢話)

呢啲人真係好天真好傻

有班人仲要ff真香港人英文好又自由思想 大陸人取代唔到

真係蠢過天真嬌 你識整火箭就真係取代唔到啦 以往有自私港豬上到位 只係大陸未開放 政府又未向大陸傾斜柞
傻嘅 依家邊有「真」香港人,真個班走撚晒啦
你咪隨便取代 到時留港撚又贏
普通還普通
講緊係普及程度
至少外國人嚟香港日常生活唔會有咩太大問題
例如去買啲嘢 店員都基本上答到你想要嘅嘢,路牌果啲又中英對照
呢樣野唔係中台日韓可以做到
搵坡狗馬拉果啲比冇意思 人哋好多都當英文係第一語言
其實唔講香港人
香港自己已經搵唔到自己嘅位置

佢要靠大陸成為大陸一部分
都要可以撼贏其他城巿先得

就講大媽區發展
香港就已經係淪為二線重點
自然只會吸引二線人嚟
你唔係香港人?
無計架啦
其實遲d預左人地一次打晒中港
基本上上面再自爆
都已經唔係關填唔填人事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞