【新香港】大陸「專才」湧港 評論: 真正香港人恐最終被取代

222 回覆
222 Like 14 Dislike
而家三等
唔單止語言學歷,仲有談判溝通技巧,芝麻仁流利英語又點,唔識present唔識平衡風險又唔識點兜住班外資西客,淨係識推spec同賤價唔憂做,呢啲專才請嚟把撚咩

自問同唔少工程師專才合作做project,合作分工無問題,但永遠唔識present,又唔識咩叫妥協(得失),淨係識cut cost遮遮掩掩唔爆鑊就算,無諗過咩叫風險評估,割韭菜生意頭一兩次就呃得下人,過兩三年就露晒底,手尾一匹布咁長,我老細中左幾次伏都情願請港燦白卡都好過班港漂、海歸派,港漂、海歸派企得住只係勝在在有人脈,如果無人脈,根本連垃圾都不如,做雞做鴨就係唯一出路
做乜要供樓去供養港共先
港共俾左啲乜香港人
話之你留港定去咗邊,執咗你呢啲垃圾廢人嘅城市真係喊三聲 難怪blocked
molamoal
都講左咁多年啦
西女人到台都唔打
打飛機算啦
唔洗恐,係一定被取代,多謝所有賣港人士啦
這就是:

新腥梘大換血!
咁唔滿意咪走囉
日日講到香港點衰點衰,大家咪又係留低
做公務員有咩唔好,識時務者為俊傑
見幾個連登仔話,我係80後不問世事,你哋走咗我仲高人工

希望佢幾年後仲有呢個職位
殖民地
唔呃自己點捱呀

一街支那屎尿,返工全部大陸仔。港共擺明益支支都唔so你班local.
有錢有能力果班又走哂過西方文明國家爽。
唔呃自己香港仲好撚好無問題,三日已經頂唔順入青山啦。
貪平就一定,資本定律,其實10年前各行各業都已經有大量芝麻仁專才,但點解而家越嚟越搵難食先係最大問題,2020年融入國家發展後,外國資本流入重少咗,你估班大鰐真係驚L咗國安法咩,實情係班所謂專才為擦鞋上位,真心膠乜柒都按章辦事重要加碼,為咗查幾叉嘢轉賬原因走去封幾百萬嘅戶口,落L錯晒鞋油卡住成個資本流動,淫仔國際化玩條毛咩,無晶片、軍火比俄烏戰爭夾住、飛機引擎稀土一帶一路又炒車,淨係得番14億market打下雞血,可惜AI崛起邊咗人人都可以做工程師金融師,芝麻仁要國際化就只有割韭菜一路,已經割咗小香腳廿年,連外匯都共埋都搞唔起經濟,重想用水泥鋼筋拗GDP,外資已經睇穿晒你所以先唔再落注,全民躺平等你轉莊或者收皮
繼續同自己講,大陸撚無見識,英文屎,垃撚圾。
好快溫水煮蛙,身邊愈來愈多大陸同事。
你老闆就諗緊計點樣搵個低人工黎取代你個位,你就不斷搵藉口比自己聽香港人又醒又叻好多。
留港唔緊要呀
留到講大話呃自己真係冇必要
唔呃自己點捱呀

一街支那屎尿,返工全部大陸仔。港共擺明益支支都唔so你班local.
有錢有能力果班又走哂過西方文明國家爽。
唔呃自己香港仲好撚好無問題,三日已經頂唔順入青山啦。
貪平就一定,資本定律,其實10年前各行各業都已經有大量芝麻仁專才,但點解而家越嚟越搵難食先係最大問題,2020年融入國家發展後,外國資本流入重少咗,你估班大鰐真係驚L咗國安法咩,實情係班所謂專才為擦鞋上位,真心膠乜柒都按章辦事重要加碼,為咗查幾叉嘢轉賬原因走去封幾百萬嘅戶口,落L錯晒鞋油卡住成個資本流動,淫仔國際化玩條毛咩,無晶片、軍火比俄烏戰爭夾住、飛機引擎稀土一帶一路又炒車,淨係得番14億market打下雞血,可惜AI崛起邊咗人人都可以做工程師金融師,芝麻仁要國際化就只有割韭菜一路,已經割咗小香腳廿年,連外匯都共埋都搞唔起經濟,重想用水泥鋼筋拗GDP,外資已經睇穿晒你所以先唔再落注,全民躺平等你轉莊或者收皮

分析正確 走唔走 其實唔關政治事 仔女係香港出世一定會被制度歧視

最簡單一句 香港人係永遠進入唔到大陸政體 反而香港就拱手讓給好位俾大陸人
大陸人只會請返大陸人
然後香港人就叫下一代嘅仔女講要努力讀書,唔好怕同中國嚟嘅競爭,要同佢哋做朋友,唔好怕蝕底....(下刪N字廢話)

呢啲人真係好天真好傻

其實個題目已經out左
會計撚廿年前已經比人屌咁懶比中國取代
考試時一半同胞
之後近十年串串貢話唔需要香港firm
唔駛5年海歸派玩爛曬,最後咪又香港上去搞

依個題目只係不斷回帶

香港優勝之處係殖民地教育出黎出生
同真香港人教育既小朋友
高等華人向鬼佬吹奏幾千年文化
其他身份認同太low了
不嬲支持專才救港

香港救埋中國,共享中國人榮光
上面班人成日講英文中文勤力
講真係出黎社會只係溝唔溝通到

專業人士最重要係品格
天龍人新一代真係重未有

不過好在香港都慢慢失去貼近祖國
太多奶鞋底既契弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞