【新香港】大陸「專才」湧港 評論: 真正香港人恐最終被取代

222 回覆
222 Like 14 Dislike
我個大老闆講明請人要識廣東話喎
你老細係好人
但大陸派系一定會form自己利益圈子
你大老細遲早會捱唔住
咁我過長輩級人士咁答過:

"係你o地香港人自己唔爭氣"

咁算唔算係香港人做錯o既事?
如果重係胡溫江當政,老實港人被取代左都唔知
不過現在習大大手法,我反而會“放心”.
乜野叫“爭氣”,未見過有人講得通,小市民可以取代大官制定政策?可以選到真正有權力議員?兩個都唔係就咪癈話。
睇嚟《十年》入面第3個故事好快會發生
如果老細係鬼佬嘅話, 點解要求下屬要識講煲東瓜?
我同移咗民啲老表講, 叫你哋仔女第日嫁鬼佬或娶鬼妹
唔好再做中國人,做中國人好多唔公平嘅嘢
支那人當你港豬低級過佢哋事關支那人視廣東話為『鄉下話』
鬼佬老細就要求你識講英文之外 仲要識講支蝗語,
韮民
放工路經中環,好多個都講普通話
都係搵錢姐
但仲要投資買樓按揭果班就真心on9
當交智商稿啦
輸入百度AI好過
Lunchtime 都多
有時中環食lunch前後左右都係普通話人,好似我先係外人
直接quote 新聞標題 詩都想知咩意思
都敏俊C 同千頌伊C啲friend
人善被人欺呀麻, 天無眼
根本係趕絕低學歷個班人
做得藍領預左比人取代
取代 係建基於舊餅仲喺度
但係依家條路線係準備大陸人香港人大家都無餅食

早幾年中資”取代” 外資 office
搶貴曬中環嘅租金
家陣中環空置率創新高無人租

個位係取代咗呀
但係間公司做到執埋
咁仲算唔算取代
冇辦法依家啲香港人唔爭氣
其實係,做緊中資公司,香港人係無地位
所以咪話胡溫江時代,悶聲發大柴,特底都冇乜大動作,再咁過十幾年港人被煮熟重要多謝
習大大將中國推到同歐美日事事對抗,企業都受影響,經濟餅都縮,咁我先“放心”
去外國 二等公民
留港 三等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞