點解坦克唔裝多支炮?

180 回覆
5 Like 76 Dislike
偷車偷科技勁呀
宜家個d反器材步槍係可以直接射穿坦克秒左入面d人?
係既話我覺得練人好過搞坦克車
真正出賣年齡系列

登登
中子將軍重屈
殺人搶車
已經無可能用槍打穿現代坦克
.50 打得穿
咁周街都係呢支嘢啦

隻game啲mod嚟
反坦克炮= rpg個類?
好奇多問宜家d地雷最先進去到點?
唔該巴打
自動布地雷 wow!!!!!
多隻香爐多隻鬼
即係底盤結構全部要加強先承受到雙聯坦克炮
即係坦克 尺寸 重量 複雜性同打擊面又加大
主戰坦克講求 火力 機動 防禦 樣樣要
雙聯坦克炮 唔合乎現代戰爭需要
一個炮塔成20幾噸,最後成架車變100噸,條路爛晒仲點打

ok ok, i will work
紙面上係,但係依家俄佬嘢冇實戰測試都係信住一半先

ERA設計始終係着重防護單兵反坦克武器
而且面對西方主流M829A3/4同DM53/63
Kontakt只係有好過冇既程度

美帝啲坦克通常都係打屋多過打坦克
多一枝炮:
車身為容納到多一枝炮,彈倉同所用嘅彈藥必須要加大
重量大幅上升,增加被彈面積,為咗增加防護力又要用更多裝甲>重量再大幅上升,然後為咗部車行到,要食更多油>油倉加大>重量上升

車內最少多一位填裝手,自動填裝機其實會卡機,一卡都係搵人手搞,美軍自己都計過其實一位受到足夠訓練嘅填裝手係同自動填裝機差唔多咁快。車內人越多亦都會增加車內溝通難度

呢樣嘢係惡性循環嚟,整軍武講嘅係要火力,速度同防護做到最大平衡,而唔係極端喺一方面就會贏晒,歷史上海陸空軍都有大把例子畀你參考

而且仲未計後勤,你部車成百噸重,自己國內又有幾多條路同橋可以行到?如果要部署海外,自軍運輸機又夠唔夠?陸軍拖車又拖唔拖到?
岩啊。
為左多支砲,受彈面積一定會大增。
多支砲 => 要增加砲塔堅固度同負重,重量up,size up
車身負重要增加,要換個更大馬力引擎,重量up,size up
Size大左幾圈,自然就好顯眼,要增加防護性能,重量再up,馬力又要加大,甚至要行雙引擎。
其他野順著落去就諗下都知咩事。量產?成本?實用性?
最後辛辛苦苦上到戰場d爛地,根本就0機動力。
意味著架坦克整完出到黎就只能用作城防。
一句講曬。
冇機動力嘅戰車,連碉堡都不如。本末倒置啊。
碉堡砲全部屬性都比你部車支砲好。
口徑,射程,精準,防禦力都比你好。
能夠保證擊穿,同時有機動力先係戰車嘅意義。
咁樓主想要一條30 cm嘅撚定兩條15cm芝士腸?
技術上就算解決到 經濟上解決唔到
呢部雙砲坦克分分鐘係單砲兩倍幾
(雙砲雙auto loader 重左仲要加大馬力。。。)

同埋無人話雙砲等如double 攻擊力
你隻彈唔穿 黎多發都唔會穿
戰場太多parameter 係測唔到 無可能保證兩個射同一點
有咁的資源同技術 做好啲單砲同彈好過

仲有我當你一隻雙砲等如兩隻單砲坦克
以戰損計,兩隻單砲坦克好過一隻雙砲坦克
依家搵ai渣就得囉人都唔洗坐入去
貧鈾彈面前乜裝甲都秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞