點解坦克唔裝多支炮?

180 回覆
5 Like 76 Dislike

蘇聯試過裝五支炮
連登戰術大師做埋軍武專家
狙擊槍個瞄準器夠係響支槍上面位置,同支槍管唔同嘅水平面啦,咪一樣可以瞄準,依啲嘢光學同電子會計算架啦,而且以現代電腦嚟計算應該唔洗前後炮,可以兩炮齊發
裝雙炮管, 係追求攻速, 當年無無人機可以戰場比坐標, 除非肉眼可見近距離
否則多數都只係射某一個區域, 做火力覆蓋
瞄準問題只係第一步,實際仲有其他難關

首先,兩支主砲就等於兩套發射機組
加上彈藥儲藏,人員活動空間
砲塔無可避免會巨大化,增加車身截面積
等於增加中彈率

第二,坦克增加發射機組同搭載彈藥
會大幅增加車體重量,減慢車速
需要加大履帶面積
同時增加損耗率同燃料消耗
二戰超重型坦克折損好多時唔係中彈
而係因為太重卡住、壞車或者跌落橋

第三,成本效益問題
坦克射擊速度基本取決於裝填速度
一架車兩支砲,但一人裝填
第一輪齊射之後就同一支砲冇分別
如果你整兩套裝填機組/兩個裝填手
又會返返去上面體積/重量嘅問題
不嬲都有2門炮
行又得,跳又得,打外星人異空間生物都得
坦克射穿甲彈都真係要描,亂射都真係打飛機
真.浪射做火力覆蓋嗰啲應該係自走炮嗰類
佢應該係講緊先打觀察射擊再做效力射擊個年代,去到壕溝戰年代
樓主講緊呢架

與其塞多組炮同機組人員搞到部野又重又大又慢,不如整多架車好過
有 AI 自動瞄, 千本炮都無問題
因為唔洗
多炮管不如用多管火箭炮

射呢啲好過啦
加埋自己果支, 咪有2枝.
所以auto load減少操作人員先係未來趨勢,但要先解決auto高啲機率會卡彈嘅問題(但如果係雙炮管的話jam咗一支都仲有另一支即時用得打住先避免完全喪失戰力)

所謂太重隨著引擎同物料科技發展問題不大,二戰虎王接近70噸abrams m1又係70噸但係兩者嘅機動性完全已經差天共地

兩支炮可以選擇齊射同時攻擊敵人兩部坦克,亦可以選擇前後炮維持火力壓制,射擊模式依啲都係軟件野嚟真係要解決的話唔難解決
點解2023年都仲用坦克
因為烏克蘭2023年都仲問北約攞坦克
同重就會選擇裝更厚既甲或者換支射程更遠火力更勁既,帶兩支唔勁既炮仔始終冇乜大優勢,而且零件多左更複雜就更容易出故障,技術提升都唔會變,坦克仲要預左會中彈
相反,你裝兩支我裝一支,假設甲厚度一樣我部野都係更輕更細又更靈活,依啲係好大既優勢
因為唔實用
之前睇過有一種坦克有一門主炮,一個噴火槍,同埋一堆飛彈。本身個諗法係主炮負責中遠距離輸出,噴火槍就近距離防禦同埋主打軟目標,飛彈就AOE。
部坦克睇落去就物攻魔攻範圍攻都齊晒,理論上可以單獨處理所有問題,但結果一上到戰場就發現部野行得好慢,唔可以好似普通坦克咁可以即時到達目的地,跟住就係耗能好大,上一上場就用晒啲燃料,跟住啲飛彈射完又要返去補給,做唔到中長時間既作戰。同埋最嚴重既一點係只要比人打中一下,部坦克本身攜帶既彈藥會發生連鎖爆炸,即係人地打你一下你就自爆咗,最後呢部理論上最全面既坦克就比軍方放棄咗
新M1x表示加支30mm好過
根本美軍好少tank vs tank
人哋多坦克
交比tomahawk 海好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞