召喚lihkg商用車學神 (34)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我都係想咁
因為追post睇到10同18都係用氣煞
諗住玩掂10A再考18甩A
邊樣考先各有好處,考18先就可以幾時學10都得,考10先就習慣咗揸7米幾8米嘅車,再轉揸部細過5.5噸嘅車仔易上手好多
最壞係考17再考18

轉灣會俾師傅屌偷位偷到過哂線
我考完10去學17反而係畀人鬧早咗回軚
咁睇黎先10A後18未必有so喎都係pass 2A再諗啦
師兄考20有乜心得
想報但係睇落好難
https://youtu.be/ucN8th96n7M
睇鏗鏘d片咁輕鬆既
有牌同學神嘅分別
不過拖住條架行街其唔係真係咁難
第一件事係快D報名,雖然20少人考,但都要等
同埋第一頁都有講唔同公司有唔同車,我就學五十鈴。本來想學Man,但睇呢度師兄話想學Man 報名時要特別講明。我就無講,不過上到部高車感覺都好爽。我唔係做運輸,真係唔知有咩機會上到部咁高大嘅車,所以照去馬。

考20向前唔難,向後先難。不過你去源安街睇一次就知,個個師傅教法唔同。10 18就算唔同,個公式都會70%似,20就有部份師傅鍾意貼住個筒行,角度細D。我師傅就鐘意遠離個筒,大角度S型入。兩者遠離相近,單個公式口訣應該好大分別,有機會可以一起比較下。

淨係記公式都記死你,同埋就算做晒公式,都係要救車,所以極力子要吊得好,換返D時間俾自己

我心得係自己拖住個行李喼行街
師兄,係你嘅師傅先會屌到你上天花板姐
咁應該意蘇蘇好學啲定Man 好學啲?

其實都係睇個人喜好,最好就親自落源安街睇下人學再決定跟邊個師傅
師兄你好似係Man?
Man 同埋李賤Hino 個波棍好似簡單D?
睇片見Hino 係五前一後
五十鈴係七前一後
無錯,我係考Man

Man係六前一後,不過每架學神車分別都唔大
無龜兔制又無半波,出街都係用4個就夠
係唔係真係架架車都唔同
我問過師傅點解van仔同大巴都咁震,但部JAC冇feel,佢咁答我
冇上黎幾日原來已經開咗新post
如果你考19a嘅話話唔定已經pass咗
大車個摩擦點好似冇hiace咁明顯我學19個陣都唔係好feel到
唔係
就算識揸棍私棍van都好,棍波19嘅揸法同棍私棍van好唔同,都同重新學過冇咩分別
吊唔到摩擦點鬆手制就係咁,真係feel唔到嘅睇轉數錶,枝針跌一跌就鬆得手制

我以前次次斜路起步都係睇轉數錶
都算叻嫁啦,有冇諗住報埋貨櫃
考完19牌即刻揸滿載嘅24噸都未必揸得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞