召喚lihkg商用車學神 (34)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
報咗名?
考咩?
18,但最大問題係之前考10又考到,唔知點今次咁多問題
衰8字?
我同你調返轉,試過隔咗太耐冇揸再學對個磨擦點印象冇咗結果俾咗好大啖空油起步,結果俾師傅問我係咪好趕時間

其實俾唔俾油起步某程度取決於部車嘅扭力同負載,如果部9噸車真係載足9噸梗係要俾油起步啦,但如果部車冇咩負載好似學神車冇咩負載就俾唔俾油起步都冇咩所謂
特別係學重型,重型部車本身預你載30噸但你車尾嘅負載其實只係個幾十舊磚,如果咁都要俾油先起到步部車劏得啦

至於貨櫃,我揸man個部拖住條架都冇話特別俾油鬆極力子,如果前面係大直路冇車就車郁先俾油,如果前面路面唔暢通同一起步冇耐就轉彎就齋吊極力子,我諗揸日本車個d拖頭有成4百幾匹淨係拖條拖架應該唔俾油起步都得嘅

利申:只係個人見解
有比錢李健搶同埋有自己0730起身搶
唔該曬 考10都幾大挑戰
不過我覺得操多幾堂應該好啲 反正點都係由0開始
本身諗住18+10A嘅 但睇落都嘥唔少時間
直接報柴10先
報左
咁慘 每肥一次係對心理的折磨
1. 試下平時揸車都坐後啲, 腳尖掂腳踏
就會令你隻腳一定內8字坐=夾實油缸
2. 試下轉左嘅時候個屎忽坐向右, 最好個屎忽可以凌空, 相反亦言
3. 早啲擰頭, 早啲畀油
以敬德街為例, 上死線我會過咗條虛線就畀brake
下死線就冇所謂啦, 咁闊
好似有18考10先會放
識人有17,考柴18 C線照肥
唔係囉
咁不如話有2考10會放
決定下年考柴10A但聽講柴灣遲啲冇位再練泊位同掉頭
下年 你啱啱考到牌/未夠21咩
我咁講係有原因 運輸署寫得好清楚有18牌可以揸10
調番轉係唔得,唔好求其作個故仔出嚟串先得架
你睇番 #543 我唔係亂咁噏
我有18考兩次10都肥
打左
等佢覆
聽邊度講?

我希望搵個地方係真心全平路嚟練
慣咗暗斜練
到考場又鬼咁平
10A油門已經兩回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞