召喚lihkg商用車學神 (34)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
考牌路線:

柴灣中型
路線 (A)

路線 (B)

路線(C)

荃灣中型
(大窩口)

(永建路)

(永基路)

柴灣巴士

荃灣巴士
(大窩口)

(葵盛圍)

沙田專利巴士 (九巴)
(源禾路)

(沙田頭路)

荃灣重型
(葵盛圍)

(沙咀道上大窩口)

(楊屋道上大窩口)

沙田貨櫃
(轉左)

(轉右)

葵涌貨櫃
(葵芳)

(葵青)

柴灣同沙田個邊唔熟路所以用ABC同左右分辨口試題目
口試題目(答唔到即時肥佬,唔好輕示佢因為間唔中都聽到有人肥口試):
中型貨車/重型貨車:

巴士:

專利公共巴士:

掛接式車輛:
from「小喇叭屌喇媽」巴打

下個Post可以加埋李賤黎緊會有18A 19A
報左18A 荃灣
職員話預計12月有車,荃灣柴灣各有一部
但佢地郵寄報名要兩個月先有考期 唔係考試,係兩個月先有考期
如果到時差唔多到考期但架車都未出到,有機會要延期考
但而家18已經排到2月,12月先有考期,應該都要4月左右先考得
基本上都唔會仲未出到車啦屌
同埋個個CEF Course,只限棍波,同埋係佢編啲理論堂同操車堂時間比你,你自己冇得揀時間,即係你係返緊工返緊學既基本上都唔洗諗
from「回憶總是美好」巴打

突然屎忽痕整咗個重型泊位教學,希望冇誤人子弟啦

from 「回憶總是美好」巴打

有見呢排好似好人學巴士所以整咗個巴士泊位教學出黎,其他教學有緣再整因為巴士車款太多唔係個個都啱參考

from 「津輕海峽」巴打

柴18泊位技巧

0. 答完口試,開車去泊車
1. R波望左鏡打左燈,吊極力子極慢車,左鏡見到雪糕筒邊,同左泥擋底平衡時,向左扭一又四分一(九點鐘位)
2. 望右鏡,記得唔好腳痕加速,右鏡見泥檔頂到白界線,回直
3. 回直後,右泥檔底過晒白界線,扭盡右
4. 呢個時候望望左邊,會唔會撞到雪糕筒條柱。
5. 入晒格仔,右鏡睇車斗下面條線,係咪同白界線Parallel,係就踩停部車
6. 停住車向左扭3圈
7. 依家部車已經完全直晒,望住左右鏡慢慢褪後,泥擋底到黃格後面條線,停車拉手制空波。(如果去到step 6,入晒格仔但泥擋已經掂到黃格後面條線,就千祈唔好做step 7,最多衰停車位置不當)

記得全程吊極力子極慢車
祝你成功!
from 「上杉昇」巴打

https://youtu.be/z6AKaBeRNU8?t=1169

呢段片有介紹轉高波同轉低波兩腳極力子嘅示範
睇完會對兩腳極力子有初步認識

警告!!!
索取考試報告有重大風險,有機會嚴重影響其後重考過程及成績。
請各考生自行承擔所有後果及風險。

只建議
多 次 考 試 不 合 格 而 死 因 不 明
的考生考慮索取有關報告

有意移民外國嘅朋友請留意

外國不接受商用車換牌

喺香港考牌只能夠幫你地對於駕駛商用車有基本認識
有意報考商用車嘅朋友請留意

由於經學校入紙排期需時大約一個月,如閣下本身已經有電子證書/智方便+,建議大家自己上網搞,即申請即有,收到考期可以早d向心儀學校/師傅報名預留考試鐘,以免之後先發現有其他人撞時間
lm
留名
請問有冇爸打已經pass咗18A?

想知pass咗可唔可以考20
點解唔得?2A都可以上18/19甩咗個A仔
20大前提係有18牌就考得

19A已經有人Pass左
快到
留名
12格金剛棒
其實部中型Jac有冇摩擦點,好似冇咩feel 咁
點解咁講
上星期日 報左鏗鏘14堂 考19 個個都話好難
有棍波牌 但完全唔記得哂 點渣棍波係咪好大獲
渣開自動波私家車
加鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞