巴黎留學 你問我答

76 回覆
2 Like 7 Dislike
唔覺得好歧視 起碼唔會好似香港咁歧視印巴裔
但偶爾都係有 例如查飛狗一嚟就查亞洲人 因為查法國人佢地會嘈好耐唔肯比罰款 但亞洲人好乖唔會嘈唔反抗
但唔識法文係好難入到佢地圈子 雖然你外國嚟就已經好難融入佢地嘅圈子regardless 你法文如何
會用英文答 但有啲人英文真係差 例如電訊公司 但喺香港都一樣啦 大家英文都係咁差
好詳細感謝
Covid 之旅好想去歐洲旅行
不過好擔心治安
要唔要帶咩嘢傍身 保險自己
文具果啲係咪都合法
好老實講
我唔係歧視
不過見到黑人 吉普賽 係咪要小心啲
做乜咁睇唔開
以前讀咩科?點解揀去法國既?
有冇食過法國仔?
去pâtisserie買包或者西餅食
想飲嘢去超市買支鮮橙汁
平時食飯唔想煮€4-6搞得掂一餐
依度麵包定位係香港車仔面燒肉飯
見到啲gypsie捉實個袋
同埋避開非洲區
初初去法國on9行咗去gare de l’est 出面條西非街
成條街啲人停晒手好似鱷魚望住條魚咁望住我
唔係歧視但Statistically 佢地最惡
旅遊區就歐洲standard 最多都係小偷同埋scam賣垃圾

另一次經過東站就有可疑物品全站疏散
避開垃圾區嘅話就無咩問題
前面都有提及
治安其實冇你想像中咁 只要你唔係著到周身名牌或者emily in paris咁
普通人唔會有咩事
我冇帶咩所謂防狼器 帶較剪喺身都冇用 搶得你嘢嘅身形一定大同壯過啲亞洲人
不過都係嗰句 治安唔係真係咁差 香港都國際大刀會啦係咪先
我自己都會小心啲
會睇埋佢地衣著同埋眼神 試過地鐵遇到一次有可疑嘅人 嗰次去china town(小巴黎以外)黑人同埋著衫冇咁光鮮 咁咪全程唔好用手機佢都冇得點
人生就係多啲冒險先精彩
讀社科,法國社科都好出名
同埋唔鍾意美加澳
英國又太多香港人
咁咪嚟法國
沒有
yellow fever只是傳說 覺得呢邊白人對亞洲人普遍冇興
巴黎物價好高 €4-6真係難啲解決一餐除非買自己叮嘅pizza
有資助嘅學生垃圾飯都€3.5唔包嘢飲
正常嘅包同西餅都€5起唔大份
做咩咁勇敢 不過都係種體驗嚟嘅
我有打拳做gym 有跆拳道底 我同一般荷蘭人差唔多高
你當我性格一般美國人咁啦 去美國有燒下槍
美國真係簡單好多有槍權
地鐵中過 Asian高危
但基本上 佢好target一家人/ 幾個frd

點解?
因為一個人的話 警戒高
一班人的話 你朋友就已經分緊你心
所以搭車最好 上前brief晒唔好討論唔好傾
poker face留意自己野
咁佢地就唔搞你

街上騙徒就掉轉 鍾意搞1-2人 易埋手
Ching 有冇話電話要擺邊
背囊係咪俾人偷硬?
介唔介意分享點對付街果啲
無得對付 全身而退已經好好
gypise 搵細路地鐵偷 後面有agent睇住
衰左告唔到 未成年
郁手 agent出手隨時要你賠傷人錢

街邊騙徒 唔理就ok
poker face 加佢埋黎2-3m即閃開就得
french冷漠係有原因的
Gypise 好似最麻煩點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞