巴黎留學 你問我答

76 回覆
2 Like 7 Dislike
深夜睇連登見到有人討論倫敦係咪最差國際大城市
冇去過倫敦難啲比較
但好難幻想一個地方可以差過巴黎
同時見好多人留言對巴黎嘅印象都停咗喺疫情前
依家個城市唔同咗好多
細細個十年前去過一次巴黎
依家喺巴黎生活緊
大家有咩問題可以互相交流討論吓
法國女人點解唔剃毛?
法國女人點解咁撚臭?
法國女人點解大部份都平胸?
想問治安
想避咩區
小偷點防
夜晚去鐵塔有乜注意
唔該晒
你住嗰區Muslim 多啲 定nigga 多啲?
而家同疫情前有咩分別? 係咪仲係星期五六周街尿臭味?
頭兩個答唔刀
平胸我估係因為本身大部分巴黎人(其他法國地區唔知)都好苗條
正常瘦都好少大波
治安covid之後真係唔錯
唔係講笑
啲人成日話吉卜賽人割袋 景點附近又多騙案搶劫
我去咗三次羅浮宮 唔好講騙徒 連擺攤賣紀念品都得一兩個地攤仔 再加一兩個人賣水賣炒栗子就真係冇了
什麼地鐵好恐怖好多扒手 我就覺得冇想像中咁 起碼當地人都係照樣地鐵開門時碌手機背囊孭背後 要小心嘅建議地鐵埋站收一收手機(驚人臨閂門搶手機走)同埋袋孭前面 我都有咁做 畢竟亞洲人應該都係target
避開紅磨坊附近就ok 住小巴黎內就記得越上(北面)越唔安全 小巴黎內分唔同區 要住就建議左岸(15/5區)右岸就11都幾好 有錢就當然住1/2/6/7
嚟咗一排 暫時人冇去鐵塔嗰邊答唔到你夜晚鐵塔附近點 不過我凌晨喺香舍里榭大道附近行都覺得好ok 夜晚行返屋企都感覺安全的
巴黎好流行用嗰啲斜孭手機繩 你可以買定過去
我住嗰區白人多 鄰居係白人 冇話特別多黑人或者穆斯林
我真係唔太覺得有尿味 偶爾行過可能聞到有人痾過尿 但唔會成日聞到 可能係冬天味道發酵得冇咁嚴重lmao 但真係唔會係好臭 尤其地鐵so far得一次行過某個樓梯位覺得少臭而已
狗屎就周街係 呢度人放狗唔執屎係常態
主要係疫情好少遊客 打遊客生意嘅罪案少咗 條街少人咗 冇咁烏煙瘴氣
睇學校要求 有學校全英教學咪唔需要
但會話你嚟到點都學法文 唔識法文嚟真係會辛苦
依家通脹係咪好癲?
難唔難搵工?
當地依家多唔多香港人?

好難答你
但覺得呢邊男士比較gentleman 而女士一般都很樂意接受男士嘅好意(例如代搬重物
不過呢邊種族話題係大忌
即使佢個樣擺明都係炎黃子孫但佢自稱法國人都冇得你問
物價好高 嗰啲話香港物價驚人嘅好想送佢地嚟巴黎感受下咩係真正嘅百物騰貴
搵工唔清楚
好少香港人 好多台灣人同中國人(溫州/江浙滬地區)
樓豬我法文A1都冇 bonjour之外講得最多係 parlez vous anglais(識唔識講英文
香港
食 - 嘢食多選擇多 講緊平有平食譚仔$40搞掂 呢邊冇平食 食飯$100起跳
住 - 租屋好貴好多scam 不過比香港稍微大小小 但冇電梯啊好多都
行 - 痴線真係嚟到先驚嘆「港铁无限好」呢邊你唔係26歲學生/公司資助 搭車好撚貴
衣 - 比香港貴啲 但選擇多啲料好啲靚啲
係咪真係勁種族歧視
見你唔係講法文/講法文有口音就睇低你
係咪唔會用英文答你野
因為我係女人
誠懇講一句法文嘅識唔識英文
大部分人都好肯用英文溝通 你聽唔聽得明啲口音又係另外一回事
再講科技發達 有手機有google死唔去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞