Lycoris Recoil 莉可麗絲 討論區 (38) 若山詩音誕生祭

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
改得好 準備財自
Lycoris Recoil S2
劇本:lycoris fans
監督:足立慎吾
朝浦大哥:???
神林
真 唔會原諒的
SAO仲要準備出新野
Nier又唔知幾時先復工
要等官方通知
Nier讓個位出嚟咪得
沖完涼仲係好興奮
因為有老女人?
A1算唔算史無前例咁極速宣布LR出新作
宣布有新作同埋重甜朗讀劇都平息唔到咩
依家大陸正常返,下年夏上應該都勉強得嘅

LR係一定要夏季上先有feel
係5個老女人
係A1史上第一套原創有二期
實在太幸福了
真係寧願佢慢慢出第一季嘅成功有一部份係因為預先畫好咗十集先開播
呢套肯慢工出細貨絕對可以賺返有突

唔通nier停左係因為
LR破A1處
都破左小妹姐多處 啲第一次都係LR
那年夏天 連登仔們的追番物語
預先畫好咗十集先開播

呢個有D存疑,伊藤智彥(刀劍神域首任監督,LR幫過一集手)訪問話莉可麗絲比起原計劃足足遲左3季播(本來應該係 2021年10月...所以有萬聖節集數?)

以前言っていた作品が「リコリコ」でした。いったい何年かかってるんだって(笑)。当初の予定から3クール分くらい後ろに行っているはずなんですよ。その分ランニングコストはかかっていると思います。コンテを描いてから完パケまでどのくらい時間がかかったのやら。

https://www.dailyshincho.jp/article/2022/12301041/?all=1&page=2
今晚就對住呢一頁兼同5個老女人訓
見巴打們咁興奮,連撚樣都有人開始洗底,同大家打返支預防針先 (如果有睇過我對LR觀點,我絕對係屬於悲觀派,歡迎負皮)
首先唔好誤會,有新作我已經開左香檳因為我一直強調緊續作係改善第一季「爛尾」嘅唯一方法

1. 二期播之前,其實我更加想A1先出重制劇場版 / OVA,補返第一季留低比觀眾嘅「遺憾」
如果live呢段就當補左第一季嘅「遺憾」,動畫入面又唔再提返,咁只會令LR第一季嘅問題繼續不斷放大,而會將LR推向一個極端 (接第3點)

2. 製作組知觀眾想睇咩,但咁唔代表呢樣係佢地想做嘅,第一季咁成功佢地亦唔可能改風格,基本可以預見繼續用喜劇動作片+電影neta,而我相信呢到巴打係想睇百合+貼貼+打鬥,換句話講好大可能只滿足到你1/3願望。而另一方面,製作組知觀眾想睇乜唔等於佢地會改善第一季嘅問題點,即劇情唔通順、真島呢個角色嘅存在意義同邏輯on9、感情毫無描寫等等,第2季可能仲要面對埋Lilybell嘅劇情地位,我勁擔心個故事唔會講得好。

3. 期待百合度可以慳住先廢時到時嬲多次,我甚至擔心二期會更極端地採用現有模式,即劇內百合程節全部隱藏晒 / cut晒,只敢係event / live / radio / tweet到發糖。一句講晒: 百合廚咁樣已經收貨,我點解仲要冒住得罪角色廚嘅風險將貼貼放係動畫正片? 唔好比同溫層呃到,鐘意LR嘅有部份接受唔到百合情節
知佳同詩音仔係2021年12月尾先配好晒音 (所以造就左2個人聖dating 好似係)
仲有好似仲有埋門出街嗰季無檔位
為左唔好憤怒多次,睇#921打下預防針先
其實係認同 畢竟希望越大失望越大
同埋第1點,真心我諗唔係個個都有睇個live
如果唔擺上動畫or BD,我諗知嘅人真係一小眾
想補完希望真係比多啲誠意,比多啲人知
雖然今日真係好滿足

btw 無千瀧真係唔想睇 做得嘅亦都好似同fans作對咁
但係我覺得神林係做得出
正如大家係咁提嘅PV3
杞憂民表示我都驚劇情處理
第3點我覺得好大可能成真,想睇好甜既應該無
應該會係同依家一樣既程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞