《毒舌大狀》超越《明日戰記》成香港最高票房亞洲電影

332 回覆
874 Like 29 Dislike
阿fish都係呀
其實最重要我覺得都係劇本 基本既起承轉合、合唔合理
如果套香港戲無鬼滅票房+上流寄生族獎項數目都唔好打擾上上面位ching
但正義迴廊又好睇過毒舌兩三倍毒舌憑精神打飛機同黃子華飯氣攻心個勢,竟然衝到上去第一
同感覺得好普通,劇情似tvb, 雖然明日都好垃圾 但唔明點解毒舌都到咁
主控, 願你早日得與耶穌見面
但依加左膠上腦
同期完全無對手分薄票房,無西片,賀歲片又垃圾,本身19歲有機會,但又停播
其實天時地利多啲

套嘢唔係話差,但冇好到咁高票房

老實講,tvb法庭戲分分鐘仲好睇
邊度大卡
正義迴廊好睇係好睇 又有深度
但劇情太沉重 唔似毒舌咁嘅商業片
搞笑又有嘢俾到 可以二刷
D 盲反友入左黎屌人政治投射、吹大、名不乎實、賣黃、自己友打飛機未?
唔知有無一分鐘
呢句總結
講黑警爭權而家上就死撚梗啦on9
我覺得係《飯》帶起咗,然後《正》補刀,將香港人對於現實箇中嘅無奈同唏噓嘅共鳴感,投放晒落電影度⋯

其實《毒》只係一套唔複雜嘅案情片,我又睇唔到子華還有幾毒舌,過程全部都係大路嘢,冇乜峰迴路轉,最尾叫做最精彩嘅劫案層次都係啲大家名嘅嘢,只係佢將現實無可能說出口嘅嘢痛快講咗一次⋯

以戲論戲,只屬於不俗嘅電影,但唔值8000萬票房⋯
應該咁講,香港市場都做唔起可以唔洗諗其他
正義上到四千幾萬已經超晒預期
諗起明日戰紀為左唔比飯氣攻心過係咁催谷票房, 而家睇住佢輸比毒舌都幾開心
準備再刷
真 唔係話唔好睇 但如果呢個劇情擺係tvb播冇咩遺和感仲一定比人踩到地底泥
英國唔算少啦
起碼我嗰邊有得㨂
仲要三級片
個有罪無罪之間既思辯
賀歲片本身票房有加乘
同期冇第二套更好更大卡士既賀歲片
咁佢殺晒就梗架啦
再加埋子華飯氣個勢食住上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞