《毒舌大狀》超越《明日戰記》成香港最高票房亞洲電影

332 回覆
874 Like 29 Dislike
安樂出品兼發行、吳煒倫執導兼編劇,黃子華、謝君豪、王丹妮、廖子妤、王敏德、何啟華、楊偲泳、栢天男等主演的《毒舌大狀》自一月二十一日大年三十開畫以來,可以說是口碑與票房均叫好,而在今天上映第十八天,更正式超越《明日戰記》成為香港最高票房亞洲電影。

《毒舌大狀》於昨天上映第17天仍安排上映逾六百場,全日錄得近24,000人次捧場,推算收入接近165萬,為電影累積距離《明日戰記》不足廿萬。而今天單是預售已達45萬,為電影累積順利衝破8,200萬,超越《明日戰記》成為香港電影票房史上最高票房香港電影與亞洲電影。
明日戰記幾時再上???
睇嚟應該會上億
王丹妮真係勁 2套戲都係史5內
吳煒倫於2000年畢業於香港演藝學院電影電視學院學士學位課程,主修導演,同期為電影編劇陳詠燊。吳氏隨即加入香港電影圈,於林超賢導演作品《江湖告急》擔任場記,於《走投有路》起擔任編劇及副導演一職,自此林、吳兩人合作無間。

然後林超賢拍咗一套中國最高票房電影,吳煒倫拍咗一套香港最高票房電影......
兩套都好好笑
老闆勁

歷史頭十名最高票房有四套係安樂電影
Renci呢鋪fat fat
證明《毒舌大狀》比《明日戰記》更科幻
最高票房都係沖唔出香港
你問鬼佬香港電影代表人物
10個有10都係話星爺同咸蟲
最多加埋偉仔
如果突破到話佢叻
廖fish仲勁,3套戲史5內
希望接近到1億
叫子華除褲
雙哥呢期係韓國算係咁,可惜套戲香港冇咩場冇咩好宣傳
刷到佢上億
希望入到香港票房頭十,過Ironman 3同Top Gun Maverick
咁呢套第一都好過明日戰記
鬼佬點會明呢套戲
人地法律面前窮人都未必含撚
仲有可能告到班奸商破產
破硬億架啦冇咩懸念,而家focus係上唔上到一億3千萬,打入香港票房第6位,呢下就真係光宗耀祖
明日戰記既8千萬票房
入面都唔知有幾多水份係夾硬做出黎
而家終於有套實至名歸既港產片拎到第1,好事黎
文化圈黎講,東南亞有機會創佳績
明日擺返呢個檔期可能仲高添
新年檔+開關+本土戲熱潮
明嘅,必須潑個冷水
唔明點解要衝出香港
香港人支持返香港電影就已經夠啦
好似以前荷里活太過注重中國票房
就會有好多唔合理既劇情或者人物夾硬加落套戲到
搞到不倫不類
而家人地荷里活都放棄中國市場
專注返歐美市場啦
都唔明點解成日話要衝出香港
好唔好睇同衝唔衝出香港有咩絕對關係
不如又問下有幾多套歐語電影衝到嚟香港?
香港人又識得幾多個德國演員?
好快高過阿凡達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞