《毒舌大狀》超越《明日戰記》成香港最高票房亞洲電影

332 回覆
874 Like 29 Dislike
科幻都有科(技)做構想,呢套係迷幻片
呢套外國上得勁快 我21號已經係外國睇咗
個紀錄咁快被破, 叫明日戰記情何以堪
Better call Saul
點都估唔到今時今日港產片仲可以有差唔多成億票房
大把上左一線為左錢唔揀劇本
睇下古天樂 吳震乳拍幾多爛片
揀唔揀job事在人為
演員唔揀 agency識manage都會幫佢揀
點會咁'好彩'拍3套 3套都係好片大賣
睇戲都要嘟針卡 唔關事
最起碼希望每套都回到本,多啲人肯投資開戲,衝唔衝到香港就其次,比其他地方睇到香港文化都好嘅
19年前已經覺得寒戰d對白好尷尬,19年後聽到會即刻熄機
吓!你冇野麻⋯甄子丹或者睇到車尾燈~

1999年,威尼斯國際影展為周星馳舉辦「周星馳周」,事源於1996年,影展將《食神》列為觀摩電影,結果反應熱烈,於是積極為星爺舉辦個人電影回顧環節,至今亦是唯一華人演員獲此殊榮。而當年獲選重溫的5部電影,分別是《逃學威龍》、《西遊記》、《審死官》、《大內密探零零發》及當年的新作《喜劇之王》。

全球著名電影評論網站「爛番茄」,於2010年便評選出21世紀全球電影的TOP 10,當中華語電影便佔上5部,而周星馳就憑《少林足球》和《功夫》成為唯一有兩部作品上榜的亞洲導演。

原文網址: 周星馳60大壽|你不知道六項紀錄 《功夫》連奪7個最佳外語片獎 | 香港01 唔貼link自己睇埋佢⋯
Netflix 再上
成本係咪差好遠明日戰記個return 差到
榜上邊套大片冇呢啲?
正義直頭唔可以全年齡層睇

其實毒舌都唔係好適合小朋友睇
明日再三戰記
樓本冇咩人真金白銀比錢睇
你睇佢ig都除開
有大奶奶睇
其實套野好一般
功夫係好多鬼佬嘅最愛,佢地形容one of the best, if not the best
其實一套商業戲只要合理,結構整齊,有一兩個高潮位,已經令到一般入場睇嘅人會出到嚟同朋友講話幾好睇

唔使咁複雜令外國電影比較
片頭有大大個阿里爸爸影業投資logo
點可能唔考慮中國市場
如果明日戰記有毒舌lv劇本嘅話應該1.3億票房無難度
你當佢係港產英雄片咁睇就fit曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞