有無人想入bank做 垃圾RM你問我答

286 回覆
4 Like 87 Dislike
係好做就唔使sell人做啦

你堅定流架,電訊sales轉GBO都見過啦

Master 由teller 做起你係咪玩野
係 仲有股票掛鈎 債券
fx就咁兌換都有 不過好少分
U grad 一樣都可以直入GBO / CS 呢啲sales 位

駛乜teller 做起呀

支銀、痕身、低BS都得,你直接講邊間行master 要teller 做起啦,唔駛話中上環,果邊乜春銀行都有
大貓早幾年啲GBO都直接請fg架喎

佢係咪等人做teller 水你話master 都係teller 位呀
正路丫

等於BO寧願外邊請人都唔會要internal 由sales transfer 入去一樣

FO 仲要係retail 絕對係惡夢同事黎,十居其九都係唔識字
如果Big4 + credit experience 可唔可以一黎就做RM
好睇老闆 佢like你既無big 4都可能比你做rm
Back office Credit + CPA呢?
Corp 同commercial 其實係互轉我未見過Commercial junior / mid位轉唔到corp 問題只係你想唔想轉

Retail 就係自己一個世界
正常 cmb 根本唔係靠sell 某程度上仲要大鳩啲客仲成隻狗咁走去sell有鬼用
Credit experience +CPA 想直接做Corporate RM有無可能?
細corp可能比d junior rm位你 其實都係幫d rm寫野做下rm唔想做既tidious野 可能比一兩隻無野做既盤你湊下
Large corp隻隻客唔係大孖沙就三桶油BAT華潤招商呢啲 比個rm位你 你出到去見客 都啞左唔知講乜好啦
我自己咁睇啦
海龜三大master係咪衰到要去做teller 唔知啦
但普通degree 去in分行想做FO 冇經驗真係會踢你去做teller先
就算有埋master都一樣
始終佢要既係sales經驗>=銀行經驗(櫃檯/分行經驗)>>>學歷
如果唔係會一堆degree都冇既 都可以做到sales 甚至RM
以前仲有得用行山gbo方式直接做gbo sales
但呢家成個prgrame改左 冇經驗真係好難直接比你做sales
除非你真係識refer入去 唔係既話真係冇咩機 至少大細貓都係咁
某D銀行既RMT另計
我唔使 6點走得
見大客會啞左既原因係?
想聽 了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞