有無人想入bank做 垃圾RM你問我答

286 回覆
4 Like 87 Dislike
同professional firm見Listed co.客好大分別?
定都係吹下水 再由言談間傾埋公事
Thx bro
其實corporate client 要sell佢地D咩
佢地自動會同bank借錢 同每年renew facilities
Suggest 下佢地擺錢落investments 之類?
認真想問 冇degree 對升rm 呢d跑數位影響大唔大?

年紀唔細 做左幾年野岩岩轉行入來做teller 想追落後 諗緊需唔需要一路做一路讀返個top-up degree 可唔可以比d意見?
一黎見corp客好多時會帶埋你d行長 ceo dce呢d management去見客既chairman 你要安排到滴水不漏 例如成個行程路線 食飯坐位既安排 呢d全部要有好多見客經驗先識
二黎帶management見客呢d場合唔會傾到credit野 或者個客audit report入面邊粒figure咁細 你之前做開audit同credit既professional knowledge起呢啲meeting用唔著架 反而你做開rm /arm見多左客 聽多d佢地講industry既野 或者你好熟個客既background同profile同埋banking products 先答到下咀
一個合格既rm要有齊credit同marketing既skill 你直接去見rm role 老闆未必放心比個未做過marketing既人湊d咁大既客
幾好玩咁可以對咁多external 既人
但做多幾年可能都係會社交疲勞
好過Back/middle office 咁無聊
講緊直接入corp
鬼唔知comm可以轉入去咩,但係corp親生係少見啲
其實好玩既 見識多好多野
外資會分得開d marketing rm同execution rm
marketing rm會多d見客 寫proposal 大部分留返比寫手 但跑數壓力大d
做中資就無分得咁清 rm一腳踢 做kyc寫proposal 見客咩都要做 但跑數壓力相對細d
駛撚hon咩
大把阿叔阿姐做
唔駛讀書叻,把口得就可以

碼得住成個盤果幾個大客
UT係咁turn
ANP喪開
已經夠食
街客都懶得接

利申:10年前已經無做跑數狗
轉左compliance都不知幾爽
唔影響
入來想做retail sales 前提係考Hksi 1,7,8 iiqe 1,2,3
考齊就90%比你升
除左啲19 銀行拖鳩你,焗你再做teller
我印象中大貓、中肯升人都好撚慢
而家teller 無乜人入行做,到到都唔夠人用
有啲銀行都請緊teller 25K

回應返上面啲人u grad /海歸一入銀行係咪一定做teller
用而家個時勢去講
絕對唔係,你考齊試就可以做CS,有啲唔比你做CS/GBO就係安一個位比你,叫乜乜 trainee ,有條前途無限既路比你行
其實都係水鳩你做teller 先

不過都係果句,Rm 做唔得老/一世,讀返張沙紙係有利你之後轉部門
好奇想知如果月薪40K
咁每月要平均跑幾多數
銀行又可以賺幾多
俾富婆食
食富婆
RM 唔洗自己搵客幾好
馬拉松
行山既話 係 未齊牌都可以入去先考
但有定心理準備比人掉去做3個月teller
因為佢話成個programme renew左 變左branch trainee
要比人捉去做3個月teller 學下分行野 + 分輕櫃檯負擔
先可以升返去GBO
但人工同GBO1 一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞