有無人想入bank做 垃圾RM你問我答

286 回覆
4 Like 87 Dislike
RM 25歲40k係比平常高 但唔係冇可能
係你見識少姐
啲女同事日日着住黑絲係咪好正?
文科人係咪唔關事
有得上cmb corp重留喺retail做咩
傻嘅都狗衝啦
但果陣要降title 降人工入去
而且corp 成日要應酬
你25歲40k retail比好多mt都高人工其實

有料
降title 比你做到retail bm 都係等於cmb 一個rm grade
應酬你又唔洗驚
因為你對上仲有RM SRM TH 仲要未計D regional head
應該都唔會到你去應酬
哩啲可以傾架啫賤種
50k to 100k or above都有啦 睇銀行/分行大細
你up乜撚野啊 臭雞無人要
emoji死返去fb啦
識口開講野就做得 retail唔洗識數字
多數咪係sme sell I&I
大把啦 中資就冇
22歲畢業,1年做teller
即係23歲做GBO
假設再做1年升junior RM 最快就24歲
Rm training 就一兩個月 有啲再等掛牌

一個junior rm 原行升可以到40k
我就諗唔到邊間啦
大貓就30頭
痕生就30中
馬拉松就30中

40k多數係做gbo 跳第2間啦

一個junior rm 唔跑保險,唔通跑investment 咩,market update 都唔識講啦
真係見過junior rm 逗40k人工乜hi都唔識

最後大家想入銀行做就搵agent refer la
Agent 起碼可以幫你interview 做好啲, 入職前個test又有答案
我唔係agent 唔洗問我details
LinkedIn 好多agent 搵食,連大貓hr 都係果到搵人interview
Retail RM啲market update 咪又係對住個script讀
唔洗講到咁複雜喎師兄 大行好似仲有IC幫手賣?
Exactly
做邊間?
我梗係識得有人 25歲rm 40k up先話你見識少啫
你咩各大bank識得咩咩人
其實你做過銀行 識得呢啲friend 係好正常
我屋企一家五口 全部都做銀行 識嘅人應該比你多
你無遇過唔代表無
打算幾多歲做BM?
依家邊間bank RM好做?
想問下retail mt好唔好做
做過幾年保險業 in RM有冇幫助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞