香港全盛時期 1977 年搞滿漢全席都幾勁, 日本人同汪阿姐都嚟食

251 回覆
303 Like 16 Dislike
其實「踩港」嘅風氣當初係由共匪五毛引入,目的在於令香港人有「原罪感」,覺得呢個群體成班都係咁低劣,從而失去團結力量,共匪統戰上亦易做好多

當然後來五毛亦真係令部分弱智覺得香港人就特別有問題,自己都睇唔起自己人,好老實講句,我亦唔見得美國咁多on9投拜登顯得好醒目好高質,外國嘅示威,一多個10萬人都幾肯定會發生搶劫,多過幾十萬人通常都會打死人,難以想像如果200萬人示威呢個規模喺外國會發生咩事,而且垃圾一地都係,事實上香港人嘅國民質素我唔敢講第一,但好肯定比世界90%嘅地方都高質,想當然共匪五毛會極力進行抺黑操作,踩到香港人有幾衰得幾衰,而亦都會有弱智信以為真然後自己都講埋,做咗免費五毛都唔知嘅弱智。
滿漢全席係皇帝宴客, 唔好食殺頭架

最多係未必啱現代人口味
唔洗識煮
因為根本冇人識煮
聽講晚清慈禧太后食驢肉係幾殘忍, 不過現今三寶: 日本啲青蛙刺身都幾癲, 菲律賓嘅半生熟蛋 (入面有未成年雞仔), 中國三吱兒
如果香港真係咁差, 深圳仲有港式酒樓咩, 仲可以廣東話落單. 啲踩港撚真係唔知香港影響力有幾大. 雖然依家係無可否認衰落咗啲.
一嚟失傳啦, 二嚟食材都冇可能入手. 不過歷史上我地知大約半個世紀前, 香港都有搞過咁風光嘅菜式.
有冇當年食過既人評價睇
鵝肝一樣殘忍, 人類本質其實一樣
香港嘅衰落全因極權暴政所為,然後極權將香港嘅衰落歸咎於「香港人係賤」、「香港嘅文化係垃圾」,其實係偷換概念。
我喺大巴黎留學時同班鬼佬間唔中會食, 仲有鵪鶉肉泥都好興, 不過聖誕節食居多. 但鵝肝嚟到中日就興煎熟食, 當地興凍食.
好多食材都瀕危, 要搵齊哂無乜可能了

支國或者有錢有機會, 不過唔知啲材料真定假
咁啲公雞仔就算出到世好多都係入攪拌機攪碎
不過真係見到個胚胎有啲想嘔

人類未開始畜牧咪又係見咩食咩
食得多覺得某啲好食啲先開始馴化某啲動物,貓狗唔食因為生得得意啲囉
俾你睇吓菲律賓鴨仔蛋, 我喺門多薩事件之前去過兩次.
第一次食真係好獵奇, 喺口入面有仆仆聲, 味道已經唔記得
第二次就冇食, 菲律賓有其他好嘢食(e.g. 地道嘅阿波多醬), 唔洗咁獵奇.
https://www.xinmedia.com/article/10332

聽講 m 記啲 mcnuggets 係公雞仔攪碎, 但未證實. 人類之前應該都食得幾雜吓, 食厭咗會越食越獵奇.
兩樣嘢嚟
凍食嗰啲叫pâté, 處理過好似午餐肉咁,用嚟搽麵包
歐洲都會煎嚟食,常見啲係搭牛扒或者搭burger,每逢大時大節,Christmas market就會賣即場煎嘅鵝肝夾法包,香到隔幾條街都聞到
歐洲超市而家賣嘅多數係鴨肝,鵝肝貴好多
中菜撚又打飛機,浸大中華膠味重到連滿漢全席都打
依家魚翅都難食.. 早 20 年前好常見, 啲人話殘忍要保護, 又駁佢地唔到. 但我都係想食碗真魚翅.
講起就掛住鵝肝嗰種油香, 我經驗凍食多.
我睇完背後咁都覺惡劣嘅, 但好食又真係好食喎
唔知唯靈過身前有冇寫低
而家啲人仲會食boar meat, 睇master chef或者其他烹飪比賽都成日有,仲有一部分人會去狩獵,鹿同兔歐洲超市好多
胚胎真係唔敢食,滑捋捋咁

麥樂雞唔係公雞仔啦,係因為大部分農場養母雞有蛋profit大啲,咪殺咗啲公減低成本
但麥樂雞啲肉有冇洗得好乾淨就唔知啦,點都有有羽毛有內臟
香港茶餐廳直情係fusion嘢
鄭少秋?香港煮就香港料理?去日本煮滿漢全席咪變日本菜
話時話 我食過啲雞係有啲未結蛋嘅蛋喺入面,啲大人話好好食,但真心唔敢食
叫做雞項(處女雞)
一年都食唔到一次… 我覺得其他動物都好慘,明明命運下場一樣,但啲鵝多咁多attention

鵝肝同burger真係好夾,你搵次試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞