香港全盛時期 1977 年搞滿漢全席都幾勁, 日本人同汪阿姐都嚟食

251 回覆
303 Like 16 Dislike
起你底都知你睇開咩啦
有咩分別?
講唔講到?

我唔係邊個
但食過咪知有冇分別lo
深圳本來就係就鄉下地方
一發展就變左移民城市
所以真心對深圳冇咩好感
同埋粵菜唔等於大中華膠
2019前廣州獨立意識仲高過你香港
有咩唔一樣,係手法唔同定調味唔同?真係要請教一下你,從來只聽過燒味同蒸魚係粵菜,無端端你自創香港菜,唔通係加拿大出品嘅蒸魚同燒味就變做加拿大菜?真係唔知邊個係支性難改。
我廿年前都食過

刺身,炸魚骨,魚頭湯,炒球,印象咁上下

我唔記得幾多斤,幾千蚊一條
個陣話放血都要放20分鐘

真係好正
公屋婚宴都10萬以上啦
黐撚線PR

以前香港講故事嘅能力究竟有幾高
唔講對熊掌嘅好奇先

大佬我真係好想知禾花雀咩味
老豆話好撚好食,食到絕種食到禁獵完全唔係冇原因
[member][有啲驚巴打係搞錯咗啲基本飲食知識,紅燒唔係解燒烤喎/member]
食鼻屎?
有冇香港人無食過紅燒呀…紅燒肉 紅燒排骨
通乾淨啲屎未
個鬼婆笑撚到
其實香港人最大缺點係無民族一體感,因為香港人本為難民結集之物,身土不二、安身立命,呢種意識好難存在。

加上華人垃圾基因撞上英治經濟動物管理,冇收到西方理性教育思考,空有西方概念,結果其實好多香港人根本處理唔到自己身份問題,所以就好受權力左右。

上面無理性,起碼有民族意識
1971年10月文華酒店以三日三夜的滿漢全席款待法國食評家、本港名流、烹飪家,及來自美國、日本和澳洲的貴賓

全盛時期香港 啲活動好似睇緊日本熱血烹飪動漫咁
this 2019年難得見到多返人為香港人身份自豪。。
你當係蘇味
華杜斯話鳳爪最易接受,因為鄉下有差唔多嘅嘢
癲撚到粵菜都要否定
哥哥有套戲叫金玉滿堂都係講滿漢全席,幾好睇
正想講呢套戲.....入面羅家英果間滿漢樓咪就係話舉辦過, 而羅家英亦叫做參與過.....可能只係做一個廚房三鑊
認同呀, 用香港人身份到現在去到其他比較落後既地區仲可以食到唔少女
食象鼻? 好嘔心呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞