[大結局+賽後討論]ViuTV原創劇《大誠實家》星期一至五晚9:30-10:30(8)

517 回覆
16 Like 4 Dislike
最尾嗰張個shot好好
層主將成個二星range比晒鏡戲份重嘅劇 但啲質素明明勁唔同
男排女將真係有日漫熱血+探討運動同才能嘅劇
加埋句「友誼永固」
人物塑造分明 依家都會記得三個chris

打天下我淨係記得朽屍但運動戲份好似還好
無限斜棟衰結局
超感應學園冇睇

i swim就算鳩數
同意我游棄撚左
男排女將真係感動同真係打波
不過睇劇又真係好主觀純粹咁諗
見到bbj同dee阻止Colin個時覺得好合理
但Colin反問嗰度 自己又突然間諗起講大話唔係錯事咩Hang左機
男排/無限斜棟至少係一個完整嘅故事我游真係無可能同range
不過其實理想國同黑市都要斬開一集集睇樓主咁嘅排位理想國第十三集係咪要6星
Iswim 應該係無星
應該都有好多位剪走咗
希望可以擺上網畀我哋過下癮
所以可以再sell 下俾身邊嘅人睇
想知點解理想國會係無星
係有某啲單元差啲
但overall計點都係高汁
佢應該係第一集之前已經飲左
所以又誠實又電左髮
超感應叫ok啦
同無限斜棟個level 差唔多
係結局好啲
無限斜棟個結局真係永世難忘
有睇過佢上次演唱會part棟篤笑都知佢有睇開
同埋佢有回應過Anthony 個名
都幾大方
理想國overall 計都好唔錯呀
黑市好似都冇一集比得上理想國
有好多集直情爛到屌都唔想屌
若玲跑得快啲定保特跑得快啲
起跑線都合格啦
個人覺得
野人/起跑線/男排/繩角/大叔都可以放落三星
iSwim 頂盡俾一星
無需要因為大結局而要所有角色為出而出
角色出場戲份係配合劇情需要同節奏
唔只合格啦,其實起跑線都上等,係未去到神劇啫
套野仲要設計到小朋友都睇得,好多對白上就住就住,但都拍到個效果
係敗筆响梁詠琪啲演技,啲小朋友仲好過佢

但其他角色,潘燦良、周家怡、袁富華果啲真係做得好好,尤其潘燦良果種演個唔係唔愛小朋友但只係唔識得點表達愛嘅爸爸,真係幾好
男排起碼靠化妝,你覺得 zeno 同鏡仔真係似學生,尤其 zeno 個 look 真係同個十零廿歲嘅小朋友一樣咁

i swim 一開始見到 stanley 就已經唔想睇 stanley 演技係好,但你話佢係中學生真係無可能有代入感。成套得 marco 一個似中學生
平時啲劇,1集1post, 同埋完咗起碼都推爆1個
呢套真係少咗人睇,唔知係咪因為之前啲劇太爛,趕客
唔夠白咭
同時劇情又唔太難估,高潮位唔太多(除咗個結局)
所以無咩討論點
得個睇字

你見個 post 都係討論演技
唔係 bbj+dee 嘅話,呢套分分鐘仲少人睇

同埋我支持何啟華一哥都覺得,deegor 呢排 exposure 太高,普通唔係特別追 ERROR /dee 嘅觀眾會開始悶
1我覺得可以唔使講,你當佢係現實嘅腦退化症咁睇就得,成因都係不明
2就真係要講多啲,溫總背景完全冇交代過
3雖然可以,但係我唔想睇咁多Anthony
終於睇返
本身驚放虎下場好慘,好在無事
若玲吐真嗰段真係喊出黎
點知放虎下個shot勁飄,我轉換唔切心情啊

最後結局open end都幾好
留低一個真係好探討性嘅問題

唯一我覺得有疑問,點解班人飲咗吐真劑會打交
嗰幕我諗起kingsman
呢套得十集唔夠時間煲起,上年IT狗都係去到中段先開始煲得起,更何況呢套第一個星期撞正農曆新年

而且對上兩套都唔多人睇,百萬同居好似都係咁上下咋

跟住嘅心靈師除咗FB有好多留言鬧之外,呢度都只係得一個post,仲要播咗四星期,接呢套之後播要返多啲時間慢慢build up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞