[HKIFF47]第47屆香港國際電影節集中討論區

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
一定有:命案
估:送院途中、年少日記
許願:許鞍華新作

死屍死時四十四去咗大阪首映,應該唔會去IFF
屌卓韻芝
拍詩人黃燦然、廖偉棠
估會有命案同4444
原本仲估會有斷網 而家無啦
https://www.hkiff.org.hk/default/faq/ticketpasses
門票於2023年3月14日早上10時起在城市售票網公開發售
場地有返文化中心 大會堂
繼續有藝術中心 iSQUARE 時代廣場 圓方 M+
網上購票手續費加到9蚊 第一年用貓眼系統唔知點玩
同埋終於不設劃位

https://www.hkiff.org.hk/film/ticketInfo
滿座場次即場門票
香港文化中心大劇院及香港大會堂劇院所有滿座場次,將有少量即場門票於開映前30分鐘在該放映場地發售,座位安排將視乎VIP通行證持有人及持票人士入場後之情況而定。每人每次限購即場門票2張。
搶唔到飛都可以去排下
想要劃位 唔想早半個鐘去排靚戲
唔該師兄
Agger 唔想排隊
十張以上折扣優惠只限網上
未試過買不劃位
所有場地都唔劃?
會唔會啲人遲到 開場仲行嚟行去?
劃唔劃位都實有人遲到之前劃位遲到要埋翻自己買既位就實會行黎行去 但係唔劃位多數早到就盡量埋中間坐 留翻啲側邊位比遲既坐 咁就唔會阻到大家
唔留心啲睇都見唔到又cut優惠
買大量嘅人好多都係票房買架啦 網上買十張手續費都九十
如果係文化中心/圓方都啱,但係isquare3院/時代廣場2院,呢啲走廊喺個院中間嘅場嚟講,遲入嘅觀眾要fill up側邊位嗰陣都係會阻一阻中間嘅人 (應該問題不大嘅)

不過唔劃位都有個好處,就係遲買飛都可以坐靚位 雖然排隊真係好晒時間
同流者真係要搶飛了
見到十張優惠就諗起上年炒晒車
退錢要weekday上門搞 結果錢都未袋返又一屆
班友衰到十點開工五點收工,食飯食兩個鐘
喺附近返工都唔係咁易上去攞到錢
烈火青春
【#HKIFF47】第四十七屆香港國際電影節 華語修復經典再展風采 🎞️⁣
Chinese Restored Classics at HKIFF47 🎞️⁣

電影往往是時代的寫照,今屆香港國際電影節精選的四部華語修復名片,不單映照社會動盪與歷史變遷,更在影壇開創歷史一章。現以煥然一新的版本再登大銀幕,光芒不衰,歷久彌新。⁣

香港新浪潮代表作之一,譚家明的《烈火青春(導演版)》當年因大膽性愛及暴力鏡頭惹來抨擊及刪剪,卻無損其經典地位。面世四十一周年,譚家明重新剪輯增刪,成了體驗更臻完美4K修復版本的絕佳時機。侯孝賢的《悲情城巿》以4K全新數碼版面世,絕對是影迷翹首企盼的盛事。以二二八事件為背景,透過一個家族在解嚴之初遭逢巨變,帶出白色恐怖歷史。⁣

由侯孝賢監製、徐小明編導的《少年吔,安啦!》為92年康城影展導演雙周閉幕,名噪一時。兩個小混混逞勇鬥狠的浪漫過後撲向黑暗結局,直接指涉九十年代社會的躁動與癲狂。問世三十周年以4K修復版再會影迷,彌足珍貴。同樣對社會提出犀利批判,楊德昌在《獨立時代》卻選擇用喜劇形式,展現年輕一代的慾望與躊躇、貪婪與恐懼。影片去年值楊導逝世十五周年以4K修復重現,再露光芒。⁣

第四十七屆香港國際電影節定於今年3月30日至4月10日,將繼續以實體與網上混合模式舉行。完整節目將於3月10日公布。⁣

#烈火青春導演版⁣
#悲情城巿⁣
#少年吔安啦⁣
#獨立時代⁣
4套都好吸引
準備爭崩頭
今年啲舊片好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞