加拿大 Stream B OWP 討論區 (17)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我想問關於張糧單
咁半個月出一次糧
張糧單無寫明我每星期番咗幾多個鐘 正係寫咗Total 2星期加埋幾多個鐘
咁假如我一星期番40個鐘 另一星期番20個鐘咁佢點知?
想問下如果我申請owp行stream b去加拿大 男朋友因為唔符合streamb資格而用common law partner名義申請sowp去加拿大工作一年

咁到申請pr嗰陣 男朋友使唔使提供佢嘅ielts成績證明?

謝謝
未結果一律分手
未結婚一律分手
如果13年畢業 16年讀左個topup degree可唔可以申請?
連申請資格都唔知,可以自己追下post先
想問下去Calgary冇車其實生唔生活到做咗好多research都話冇車好艱難

但又唔想係香港拖多成年考車 仲要未必一take過到
搵車巴 有車都好艱難 大雪到癲
有冇好心人可以認真答下我
簡單黎講 即係PR洗唔洗IELTS/Eng Test
pr個陣common law partner係唔需要
但係將來做citizen個陣就要
正路呀其實
唔通零下幾十度企起條街等巴士咁痴線
認真答。

我同你情況差唔多。

我研究過,依啲情況下,一定要結婚。一般唔洗結,係因為可能係同性伴侶,香港唔比注册結婚,咁岩又有 大量love story同 同居證明先 有sowp批。

你種情況 係基本上一定要結婚
唔好話凍
抽住一兩個星期嘅嘢等/上巴士
真係想死

就算你考咗車牌先過去都冇好大幫助
1. 唔可以直接換 即使有兩年正式牌過到去 都要再考 考少次咁解 以ab省為例
2. 你考到 你都未必敢喺異地揸

若果你報咗香港考 咪考埋先囉
未的話 不如直接嗰邊考
想問吓 香港工程學位畢業 0工作經驗 想去加拿大做EIT
機會大唔大 係唔係冇可能
識個有車巴
approved咗 希望各位都可以順利申請到
順便喺呢度多謝各位巴打同女工嘅幫手 非常感激
如果開加拿大HSBC係咪要去中環總行搞?係網上搞唔到 話要卓越理財先得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞