倫敦一個月一個人真實開支

438 回覆
436 Like 60 Dislike
我明,咁嘅價錢租間1房好過同人逼啦
Zone 2都唔係好差啫
間唔時飲下茶 又會去下day trip咁 其實慳過係香港
我4個月前租嘅flat同一條街而家已經加咗20%
6/7月個浸已經加咗30%
計計條數咁上下
好多工都已經permanent on hybrid
我公司可以成層得5個人返工
飲下茶 day trip 呢啲都唔平喎
如果收入只係剛剛夠支出既話
過去呢年都好大鑊喎
係啊 london呢一年完全係hell’s level
仲未計energy bill
住舊屋真係喊出黎 上個月找數120磅
仲未計energy bill?
上面你講既租係未包bills㗎?
唔係呱咁依家zone4埋單洗唔洗過千?
以前過千已經可以揾到1bed
我唔係sharehouse係成個單位
通常月租計好少包埋bills 星期計先包
啲租癲咗咁升 但都繼續有人狗衝
我同事間屋放上rightmove 唔夠2個鐘已經4個offer 租走埋 平少少已經好多人連盤都唔睇就落bid
連屋都唔睇就bid我都有遇過
但真係好易中伏(eg發霉屋),無需要搶到咁既樣
啲租升已經唔係今年既事,係上年暑假個陣已經係咁
個陣揾屋,同行既香港人話撞正學生開學係難揾屋
但開完學之後根本無更易揾
選擇係更加少左,因為啲租升得更誇張
真心唔知london咁升法,原本剛好收入cover到支出既人係點捱
Zone 3,其實大部分麵係租,同埋share house懶得煮叫外賣
香港如果返工lunch日日出街食, dinner有時又外賣, 好易就>28餐

UK style唔同唔興eating out?

利申 大卿里未出過城
expenses > income
準備黎緊食草
zone 3 頭,租studio 1150水電煤上網全包。兩人如果唔計出去玩就450磅一個月咁上下
呢邊lunch 唔興出去食,好多人買meal deal 食三個字就繼續做嘢,好少全公司同一個lunch time,不過會早走。
嗌少幾次外賣都係返到
90p 蟹柳?
Lidl 80p
係都笑你先
1500gbp bills?就算係772都好貴
others 買咩用咁多?
meal deal 又唔飽又唔健康。。。
佢哋邊會知咩係健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞