倫敦一個月一個人真實開支

438 回覆
436 Like 60 Dislike
我依區間Aldi都返貨好密
雞蛋仲好食過Sainsbury’s
雞肉同蔬菜都唔錯
係買牛肉就會揀返隔離間Waitrose
大波鬼婆私人教練
我想問下呢個咩APP黎.
係咪開間 umbrella company?
唔係好明
姐係稅前搵幾多會建議咁做?
同放多啲落 pension減稅邊樣好
Do what我理解你點解會覺得多既
住邊咁平 shared house?
樓主一個人黎講,你都算大洗
英國公司稅收2023年5萬鎊以下盈利收19%, 以上收25% (5-25萬鎊有marginal relief)
我估你係呢個原因點解之前問我點樣可以£300 2個人一個月grocery.

你係度係基本上係要學識煮野食. 因為個價錢同出去食差太遠. 煮野食差唔多係必修課程黎係呢度. 我d 同事好多時都係一星期出去食一次野咁. 當地人係好少一個星期係外面食幾餐.

我都有係中超買野, 不過主要係米呀, 中式醬油呀, 米粉呀個d. 其他好似叉燒呀個d 都間唔中有買, 不過我發覺自己用oven 整仲好味.

你要唯持到香港嘅生活質素, 而同時係食個方面唔係用錢太多嘅話, 首要係去學煮野食. 當你學識左, 你會發覺開左一度你無開過嘅門, 整出黎嘅野好多時係好味過你係街食嘅野.
youtube.

我首推"職人吹水"個channel. 差唔多係step by step 教你落幾多調味料咁. 你跟住佢做, 無9成都有8成似樣. 賣相實差, 不過味道似樣就得. 其他好似你search "屋企整叉燒", "屋企整燒肉", 其實你search 乜都好多片, 係有晒step, 話埋你聽你要買乜料, 落幾多羹糖, 落幾多豉油咁.

開頭係唔洗理個賣相, 你整到個味似8成, 你就會越搵越多片跟住做.
groceries 300
剛到埗?
黎左就黎2年. 呢度有講係點做到.

https://lih.kg/zhBHEKX
住share house連埋洗費同車錢 London
800磅埋唔到單啦,唔似London喎
咩app
抽成25%
Zone 2-3
上個月仲要日日返office
唔信就算
(P.S. 上年AVG係33一日)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞