倫敦一個月一個人真實開支

438 回覆
436 Like 60 Dislike
你問到我, 我老婆負責買餸.

不過, 我地主要係 Lydl 買餸為主. 應該係平過其他super market. 個度主要係買蔬菜, 果汁, 麵包, 牛奶之類, 個d 一定要一星期內食完嘅產品. 有時就買4磅一隻個d 雞番去自己斬件蒸, 呢度又食最少2餐.

其他全部係Costco 買, 包括所有肉類, 一次過買一大pack 牛, 一大pack 雞, 一大pack 豬扒咁. 其他所有調味料呀, 所有諗到嘅野可以係個度買嘅都係個度買. 因為個度買好多野都平過出面, 而且係family size 好抵用. 可能2個月去一次咁. 一次買100磅 ~ 150磅到.

一月個張單係咁啱去左Costco, 所以係300幾磅係包左costco 條數. 因為所有野都係costco 買晒, 你可以幻想到平時我去super market 洗唔到幾多錢. 每星期係Lydl 咪一個星期嘅疏菜, 5磅內 牛奶2L 好似£1.5 , 一條面包 £1 , 橙汁£3. 有時買多隻£4 嘅雞, 雞蛋£2 , 雪糕£3. 無啦喎..真係. 晚餐咪一味肉 + 一味疏菜.

我估我做到咁平, 主要係將大部份野都係costco 買, 同埋一買就family size. 我買個d 廁紙一買係48券.
倫敦仲有房租600咩
Costco啲肉好多都難食
呢度啲肉平
去返sainsbury都ok la
日用品去costco就真係慳唔少
雞髀牛扒芝士係平 但好快厭
而且我唔中意食西餐/麵包
會買材料自己整中式嘢
連買公仔麵都係買返亞洲口味
如果自己煮嘅嘢冇滿足感
又會忍唔住出去食亞洲野eg越南粉
300磅如果只係生存係可以 但唔係生活
仲有收工落pub
我兩年前搬入黎點陣560
上年加左30

間房好大但好舊
衛生一般治安暫時都唔錯

行路去車站5分鐘

新入屋個flatmate 間房得我一半已經俾緊690
我死好彩
好麻煩要subscribe先可以入多啲transaction
唔需要交租/供樓,你人生已經贏左
一個人自己住,買大份食材又食唔晒,買細份D又唔抵

宜家通脹,羊肉同好D嘅牛排都唔太捨得買,成日食雞同豬都冇咩心機煮
大把人日日食泰國米
超市已經有,唔係貴
肉同菜都係同西餐一樣料
只係煮法唔同
調味料生抽嗰啲tesco已經有
除非你係要食蒸游水魚嘅就真係難啦
都係既但係終極目標都係移民
拉埋平均20
有時會買支最cheap 4-5磅wine
如果唔係唔知點啃得落自己煮啲西餐
一係買煮亞洲野 一係買酒呃自己食
通漲勁誇張,我勁鍾意食海鮮覺得自己就黎食唔起
蛋又係加勁多

between可以買大份然後拎一半出黎,另一半塞入冰箱
儲錢當支出,純粹係mark翻一個月拎左幾多錢出黎擺係儲度因為個個月都唔定
俾得每日20磅,我會一餐出街食
其他兩餐麵包,meal deal算

我大部份調味料都係西超買
少量去韓超
咩app
食過一次meal deal好難食
凍冰冰嘅三文治
寧願就咁食包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞