定期存款邊間好? (17)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
咁其實係咪citi 好 新客
睇黎要含淚做 揸打半年3.6
Traders Are Starting to Put Big Money on the Fed Going to 6%
$18 million bet nets $135 million if Fed hits 6% by September
Wagers on higher peak rate dominate flow in options Wednesday

真係同上次唔記得邊個巴打講咁
開始有人買9月前6%
玩下建行月月派息,四個月都$4.375%
見上面唔少人打算轉美金再做定期...
而家香港d行擺明當d客狗咁撚
其實係咪好多人仲未知買美國債擺到期同做定期無分別

只要港元定期無4.8%或以上就一定係放哂入IB買美國債好
仲要連擺IB活期都有4.08%(美國出加息佢幾乎貼住加)
除非玩開美股有美金/轉完錢諗住一兩年都唔會變返港紙
唔係咁樣做定期賺既息分分鐘唔夠cover一來一回轉錢個差價
唔好意思問兩句
我係bondsupermart搵債券的,例如呢隻

咁當我今日用96.332買咗,但問題就係呢度

如果買完後我一直擺到到期日31 Dec 2023
咁呢隻債嘅總收益(包埋收息)會係total price 100.08
定係呢個100.08另加coupon rate?

謝謝指教
IB HKD<->USD個spread同國債手續費幾乎可以無視(spread+手續費幾十蚊HKD)
入0手續費 出每個月第一次0手續費
當然如果你打算做幾千蚊HKD就當我無講過...(最低1k USD)

同埋香港一定跟唔貼美國加息
但IB就可以即時反映

香港銀行HKD<->USD個spread好撚西...
除非你本身已經有USD係手
否則想係香港銀行HKD->USD再做USD定期一定係唔抵(比起去IB買美國債)
想係香港銀行HKD->USD做USD定期之後再轉番HKD就真係有機會賺埋d息都送番比銀行個spread
收益應該係100.08 - 96.332
多謝善心人回覆

既係個 total price (including AI) 已經包咗派息
行山得返3.2
岩岩含左渣打1年3.8
如果依方面嘅理財知識普及化到
港美元定存息差就唔會咁大

你存港元定期,間銀行隨時都係買美債賺息差

即係自己賺定俾銀行賺
請教一下
登記日後有入無出既意思係指入完錢要等個期完先可以拎返?
另外, 如果期間想加新資金落去, 佢會唔會計? 定抑或一定要DAY 1 果時已經入晒筆錢, 無得後加?感謝
mox 一年3.9尋日做左
我就係登記完搵唔返呢頁
我都有印象睇過, 想搵返搵唔到
你唔login就咁入去就會睇到
得左, 感謝
有得揀,會唔會12個月好d
睇個勢都係一直跌
逆按係每月拎生活費, 唔係一筆過
佢話可以
在安老按揭貸款下,借款人可選擇於固定或終身的年金年期內,每月收取定額年金。借款人亦可提取一筆過貸款以應付特別情況。除非安老按揭貸款在特定情況下被終止,否則在一般情況下借款人可終身毋須還款。
不過唔知要唔要講明用途
特別情況, 即係醫病個D ,要証明去申請
即係唔駛諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞