定期存款邊間好? (17)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
呢排都研究緊美債
諗緊用富途定ib好

有幾條問題想問下大家
富途好似有存款保障計劃包底 vs ib好似無
佣金: 富途0.08% vs ib 0.002%
平台費: 富途0.04% vs ib 無(?)
托管費係美國政府收所以一樣
資金出入: 富途free vs ib 每月第一次free
如果我買美債長放
ib係咪如果第7個月佣金唔夠某個數 就會直接charge 差額夠某個數?
除左以上收費之外
仲有冇其他隱藏收費

另外想問中長期債
佢地個apps show果個息率
扣埋我要補比上手既利息未
希望各位高手解答
ib算
買得債偏向大額
放futu唔知點解有D唔想

你買債你俾返息人
到你下一期又咪俾返果期全息你
照計不會影響個息率
轉出啲錢等7日再轉返入黎計唔計新資金
只限指定尚玉及卓越理財客戶
SCB 普通定期3個月 (唔是馬拉蟲)
做10萬都有3.1%
以家Citi係咪無人做
恒生就黎完特選有3.6,諗緊續定搵第間
渣打戶口宜家咁巴閉咩
要落分行預約另一日先比開戶...
我都係入app發現沒左
美金定期 vs US-Treasury
local bank 做美金定期, 買完美金再轉返港元, 以citi bank 為例.一個round trip 會無左約0.6%, 即係$100,000無左$600一年4.6%.$4600息,再換返港元, 實收.$4000即係得返4%,

仲未計匯率波動, 好似11月尾.USD/HKD跌過返去7.77,
但係港完兌美元升既話係好事, 因為當HKD利息追到美金, 即係好似12月咁, 果時定期息係最靚;
即HKD息升> HKD升, 呢個月HKD息跌. USD/HKD就升上7.845

所以港息跌, 變左而家買美債係比較SO, IB兌美金一定無銀行食水咁深.

講返treasury
我半年前開始roll 啲三個月期t-bill.
https://www.youtube.com/watch?v=t78N4Bq0NcI
IB 買treasury 最底消費$5 usd IB一個月免費出金一次.
富途有人post 手續費過貴過IB, 仲有custody fee.
charles schwab 免費 但要$25000usd 開戶, $100,000 balance 免費出金, 未夠要$15usd 一次.

美國自從2022年5月, 7, 9, 11,差唔多每兩個月加息,
所以當時岩岩開始加息, 最好既方法係每三個月roll 一次三個月後到到期既tbill
呢種方法一年就要trade 4次. 好處係加緊息既話, 下次三個月後roll 果條就更高息. 唔好處就輸手續費, 尤其是roll 兩三條,
不過加息周期次次renew 都更高息, 就算用IB輸小小手續費都OK

不過而家美國似息口到頂, 再ROLL短期債就有啲伏.
例如用100,000HKD係IB買(應該買到13k USD半年bill ), 一年息.$4650, renew四次手續費$20*7.85 = 157扣理=$4493即係實收4.49%, 如果唔再加息就唔太扺.
所以再renew 就可以roll 條中遠期.減少renew次數
不過本大既話, $5usd 就相對細數.
如果開得切charles schwab, 會過晒入去養bonds/treasury, CS好似仲可以買到1手auction TBILL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞