DC宣布全新計畫「10部電影和影集」 驚見2位蝙蝠俠

180 回覆
11 Like 79 Dislike
冇人要求學marvel玩assemble
好地地分開拍咪好 搞到一岩一忽咁 啲人又係咁換
上次溫子仁監製嘅影集好高質喎
但竟然唔再續訂,依家又拎返出嚟 reboot
DC 真係鍾意不停reboot
有連燈唱衰DC或許仲有一線生機

Henry係The Rock嘅人嚟,DC同The Rock傾唔埋咪搞鳩到Henry囉
完全唔吸引

算鳩數啦
與DCU沒有任何關聯的2部電影被歸類在「Elseworlds」,包括瓦昆菲尼克斯(Joaquin Phoenix)主演、陶德菲利普斯(Todd Phillips)執導的《小丑》續集《Joker: Folie à deux》,定檔於2024年10月4日;羅伯派汀森(Robert Pattinson)主演、麥特李維斯(Matt Reeves)執導的《蝙蝠俠》續集,定檔於2025年10月3日。
負皮俾驚見
仲黎?
佢個蝙蝠俠有續集,只係歸類於elseworld,同主宇宙無交集。
見蝙蝠俠收得就開兩條 line 拍兩套蝙蝠俠
同埋老啦
本身拍WW1果陣年紀都唔細
仲要慢慢拍
依家真人都fit但明顯個樣已經媽媽級
仲有邊個具代表性既人物
永遠都係重啟宇宙
蝙蝠俠要死幾多次老豆老母
岡恩也正面回應了 DC 過去的電影宇宙之所以垮台的因素:「人們變得受檔期壓力所致,無論如何都得把片子趕出來交差。我本身是個編劇,而在劇本完工前,我們絕不點頭開拍。我看見這種事情一再發生,簡直是災難。與二三十年前相較,這就是當代電影品質下滑的主要原因。」

「好萊塢編劇的降格,一直是個可怕的故事,自從我二十三年前搬到好萊塢到現在,情況變得更糟糕了,編劇完全被排除在演員和導演的溝通之外,但是讓編劇在這個過程中更顯突出、強調其重要性,對我們來說是很關鍵的事情。」

岡恩認同超級英雄的題材確實出現疲態,但那是因為劇本開發的過程沒被好好重視:「他們開拍的時候,常常連第三幕的劇本都還沒寫完,拍攝期間都還在趕稿,你懂的,就是邊拍邊寫。然後你就會看到一群角色打成一團,但是連動作戲都沒有流暢感。」

岡恩繼續說道:「你不能再繼續拍那些一般的正邪對抗、天空忽然冒出巨大不明物體、好人絕對獲勝的電影了,你必須講一些複雜更多倍的東西,你不能再輸出那種『假裝自己是別種類型的電影』的故事了,你得真正意義上地將它們拍成特定類型的作品才行。」

屌你老母啦Marvel 間諜,扮撚哂嘢
DC電影真係傳奇
將咁好嘅ip拍成垃圾
Reboot再reboot
痴線,睇完黑亞當諗住係時候dc掘起

點知
咪永遠得個計劃 好快又擱置
宮心計@天堂島
Robert Patinson係獨立宇宙
新Batman係入DC宇宙
都係好事黎

因為DC行獨立宇宙真係work
可以拍住先當票房保證

而DU宇宙上次衰左
咪reboot番當做實驗
仆街Damian 個閪仔
俾翻Jason/Tim 我得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞