Figure 討論 (126)Wonder Festival 2023[冬]二月十二日幕張 ,冇錢買睇黎都冇用。

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
拎出黎display 同patpat 有少少色移 但唔影響外觀
價錢 我出過1000
二手同有瑕疵嘅話
呢個價又貴咗啲喎
啱啱上去望咗下
連運¥30992
任買
我都係 得個頭都收皮
呢隻一定要拎野墊住張櫈坐
如果唔係有機會張櫈甩色甩落patpat到
https://youtu.be/LUMVR1X3VuU
最尾前少少嗰度
依家都用膠片墊住
應該值幾錢
Skytube 2手有sad真係預原價7折度
pvc二手真是唔值錢
唔是可脫的話二手7折都好難賣得出
我覺人覺得7折賣到出去算係咁
除非有d 真係絕哂版 未開封都冇咩人放
無盒的話減多幾舊
普通pvc無5折樓下我諗都好難有吸引力

好彩有盒
800放 都唔知有冇人收
反而土人好似越舊越值錢
調返轉頭
我覺得PVC放返出去最值錢嘅時候
應該係隻膠絕版咗3、4年
同埋只係開過外盒check件
但係冇開到吸塑盤果D
咁就應該係最值錢

原因係而家啲PVC QC真係好參差、好唔穩定
就連Skytube都係咁 (我隻濕女神)
絕咗版嘅膠,唔好話日版
就連行版你過咗幾年都好難換到貨
即係話就算你買到,如果有瑕疵你都要硬食
呢個時候全新反而成為不安嘅因素

當然淨開盒check件都唔可以保證100%冇問題
因為有啲係會用黑膠袋封住
你唔開吸塑盤都係睇唔到
(我隻雙馬尾一打開黑膠袋即刻將我由天堂帶落地獄)

其他因素仲有你唔知個買家個保存環境係點
話唔定佢屋企係又熱又濕到爆
啲卜泥都在PVC個盒入面暢遊緊
二手舊膠真係好難放, 柜冇位擺要清走啲舊膠, 如果冇人要真係要去堆填區

熱門款嗰啲賤價二三百都有人要
冷門嗰啲真係準備送去堆填區
粗用完掉囉
咩冷門呀, 影黎睇睇
成幾年前啲舊膠
返屋企執下先
鹹膠冷門嗰啲你幾隻pack埋一齊幾百蚊都有人要嘅
正常膠另計
無愛真係唔好買
放又難放 又唔似日本咁有鋪頭專做呢d生意
好難唔買架
你睇嗰陣時好吸引/好鍾意,
點知黎到嗰陣時先發現到佢嘅缺點

又或者驚
「到貨先知好正,但已經比人炒起咗,想原價買都買唔到」呢種结果,
抱著有殺錯冇放過嘅心態去買 (隻兔女郎雅兒貝德估唔到由普通膠變鹹膠)

又或者搬屋、手頭緊需要錢去週轉 (FB放膠最常見嘅理由)

Btw香港都有買取店嘅,不過少得黎回收價好似好低,FB、旋拍放會賺D
現在訂得都是好鐘意先訂
pvc實在太多選擇,size又大,隻隻都訂的話好快無位,要清舊膠
況且除左少數native膠,好少一出就炒到上天
睇完現貨啱心水再買,都唔會貴到好離譜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞