「練習靜靜觀有助管理情緒」只係醫生同心理學家s嘅鳩噏?

65 回覆
4 Like 5 Dislike
#33 連你幾時喺邊個 post 邊樓嘅主張都 quote 埋出嚟都算冇睇, 真係唔知點先算睇咗.
怪錯咗你
連開兩個 post 真係唔知邊個起鋼同激動, 真係唔知你有冇試過 peer review, 入面啲 comments 一定冇我咁 mild.
樓主勁嬲
我由頭到尾對 mindfulness 都係上一個 post 一致嘅意見, illusory feeling, 所謂效果都係運動同其他活動俾到, 根本 mindfulness 唔係 the only choice. 都冇證據有你講嘅咩腦部結構改變同免疫系統. 用 mindfulness 嚟實踐中國哲學係宗教化咗件事, 唔係哲學嘅研究方法. That's all.

不如話我意見中立到不能再中立. 冇否定 mindfulness 對情緒管理, 都冇否定咩保健作用 (但否定治療作用). 究竟起鋼嗰位係邊個?
冇試過
開兩個post係因為第一個post出咗先睇到有個逗號喺中間其實呢個post大家都睇到多咗個靜字,本身都想再開多個新嘅,但係覺得實在太

真心估唔到因為咁令你覺得我死雞撐飯蓋
係,因為覺得俾人屈鳩死攬啲冇證據支持嘅嘢
#22 樓佢招手我先入嚟, 受邀請隔咗成日先入嚟都算起鋼
依家講到我恰細路咁.
講咁耐,其實我冇你想像中咁堅持靜觀有治療作用
我嬲係因為你硬係要話我有咁嘅堅持
可能我call咁多片令你誤會我死撐啦,我會檢討吓點改善
分返開兩件事嚟討論.
1. mindfulness 本身對健康及醫學係咪有證據
2. 實踐 mindfulness 對中國哲學研究是否恰當.
呢個 post 我主要 address 返 (1), 都係你 #1- #x post 嘅 video
上個 post 我係主要 target (2) 包括蕭何傻仔
每個 post 我都係儘量唔離題, 上個 post 你如果係宗教研究我根本唔會入嚟批判啦.
OK,聽日我會睇返你post嗰啲research

不過唔怕真心講,我英文好屎要慢慢睇
呢D野本來就好個人
意識問題最大問題係私人領域來
我襌修完有效
對我個人來講心理健康左 心態好左
我都講左呢D野同中醫一樣
唔係個個有效
但對我係有效
你上面係的確比左好多research 出來話無效
其實我夠可以囉好多research 證明有效啦
雖然我睇research無你咁多
但最小我讀過既書都話有效
我建議你呢蕭何撚去睇吓精神科醫生同埋了解吓咩叫 placebo effect.
你覺得你覺得,開口埋口都係自己覺得,冇科學證據嘅偽療程咪擺返落去神秘台囉,醫學唔係咁兒嬉架 ching
唔係個個有效但對你有效? 咁藥廠又可唔可以咁講? 過到 FDA guideline 未?
你夠可以囉好多 research 證明有效? 知唔知咩叫"攞"唔係"囉"? 知唔知咩係 hypothesis testing 點解要假設無效先? 就係為咗避免你呢啲自我感覺良好嘅死道友喺度搞偽科學, 破壞社會秩序
你睇過嘅書有效又係乜撚 author? 又係邊啲期到? 真係得啖笑, 我唔撚知你乜撚禪修,用返科學語言嚟講啦柒頭.
*期刊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞